Επικαιρότητα

Ημέρες θλίψης και προβληματισμού

Off

Ευρήματα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι άλλο πλην της αυτοχειρίας, εντόπισε και ανέλυσε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης στη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη. 
Χωρίς να έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά ούτε και με δηλώσεις του ιατροδικαστή, όπως πάντως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, το πόρισμα του κ. Βουγιουκλάκη είναι αρκετά σαφές ως προς τα αίτια του θανάτου του 20χρονου σπουδαστή.
Όπως αναφέρεται πάντως στο πόρισμα στοιχεία του οποίου διέρρευσαν στον τύπο, όπως συνήθως συμβαίνει, ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη αποδίδεται σε «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο». 
Το τραύμα προήλθε πιθανότατα από το μαχαίρι που βρέθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και με το στοιχείο, ότι το τραύμα βρέθηκε στο δεξί του χέρι, ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες να το έκανε ο ίδιος, καθώς ήταν αριστερόχειρας.
Επίσης από τη νεκροψία – νεκροτομή δεν βρέθηκε κάποιο άλλο τραύμα ή κάποια κάκωση, που να δικαιολογεί ίσως την εμπλοκή σε κάποια σωματική διένεξη με τρίτο άτομο.
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να παραδοθεί μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων στην αστυνομία και φυσικά στους οικείους του σπουδαστή, ο θάνατος του οποίου έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Λουλούδια και συγκίνηση
Νωρίς χθες το μεσημέρι, η ΕΛ.ΑΣ αφού συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία από το σημείο, αποχώρησε και λίγη ώρα μετά άρχισαν να συρρέουν περίοικοι αφήνοντας λίγα λουλούδια και ανάβοντας καντηλάκια στη μνήμη του Βαγγέλη. Πολίτες από άλλα σημεία, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν στις έρευνες των προηγούμενων ημερών, αδυνατούν να πιστέψουν, ότι βρισκόταν σε αυτό το σημείο η σορός του παιδιού επί τόσες ημέρες, καθώς οι ίδιοι βρέθηκαν περισσότερες από μία φορές σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από εκεί, χωρίς να δουν το παραμικρό!
Γεγονός είναι πάντως, πως το σημείο στο οποίο βρέθηκε ο νεκρός σπουδαστής θα μπορούσε να έχει ερευνηθεί περισσότερο εξονυχιστικά ίσως κατά τη διάρκεια των πολυήμερων ερευνών, όμως αστυνομικοί και πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο λένε, πως τις ημέρες εκείνες τα νερά των βροχών είχαν «φουσκώσει» το αυλάκι και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει κάποιος σε εκείνο το σημείο. 
Υπάρχει ακόμη και πολύ έντονη βλάστηση από βάτα, τα οποία χρειάστηκε να κοπούν, την Κυριακή, έτσι ώστε να γίνει περισσότερο «καθαρό» το τοπίο για τις έρευνες.

Επιβεβαιώνουν το πόρισμα 
οι συγγενείς
Στην ιατροδικαστική υπηρεσία βρέθηκε χθες το μεσημέρι, ο θείος του Βαγγέλη Μάριος Μυρωνάκης, μαζί με τον ιδιωτικό ερευνητή Φώντα Βρόσγο, που ενημερώθηκαν από τον ιατροδικαστή Θεοδ. Βουγιουκλάκη για τα στοιχεία της έρευνας και του πορίσματος.
«Από τα πρώτα στοιχεία το πιθανότερο είναι η αυτοκτονία, αλλά περιμένει και κάποια άλλα στοιχεία από τις αναλύσεις. Η υπόθεση δεν κλείνει για εμάς και ζητάμε εάν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, να βρεθούν και πιστεύουμε, ότι αυτό θα γίνει από την αστυνομία. Ό,τι και να έχει συμβεί το παιδί και η οικογένειά του θα πρέπει να δικαιωθούν», τόνισε ο κ. Μυρωνάκης για να επαναλάβει, πως κανείς από την οικογένεια δε μιλά για βεντέτα. 
«Η οικογένεια είναι πολιτισμένη και δεν πρόκειται να κάνει τέτοια πράγματα, ούτε και υπάρχει καμία τάση από την οικογένεια. Να μιλήσει η επιστήμη για το τι έγινε και η αστυνομία. Πιστεύουμε, ότι η διαδικασία θα προχωρήσει διαφορετικά τώρα, που βρέθηκε ο Βαγγέλης και οι καταθέσεις γίνονται σε άλλο επίπεδο. Εάν πιεστούν κάποιοι, πιστεύουμε, ότι θα μιλήσουν», ανέφερε ο κ. Μυρωνάκης.

Συμπληρωματικές καταθέσεις
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας που ενεργεί την προανάκριση εμπλουτίζει το φάκελο της υπόθεσης με νέα στοιχεία, ενώ άμεσα θα κληθούν για συμπληρωματικές καταθέσεις και τα πρόσωπα που φέρονται να είναι πρωταγωνιστές των δύσκολων ημερών του Βαγγέλη στη Γαλακτοκομική. 
Οι αρχικές εκτιμήσεις πάντως των αξιωματικών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση από την αρχή, για την πορεία που ακολούθησε ο Βαγγέλης επιβεβαιώνονται από το σημείο όπου βρέθηκε. 
Η απόσταση του σημείου όπου βρέθηκε από τη Γαλακτοκομική είναι περίπου 1300 μέτρα εάν κάποιος κινηθεί από τους οδικούς άξονες. 
Αυτό πρέπει να έκανε ο Βαγγέλης χωρίς όμως να τον αντιληφθεί κανείς σε μία ώρα που συνήθως υπάρχει κόσμος και στο δρόμο, αλλά και σε κάποιες μάντρες οικοδομικών υλικών, που λειτουργούν πολύ κοντά στο σημείο.

Πανελλήνια συγκίνηση 
και κινητοποίηση
Η είδηση του εντοπισμού του Βαγγέλη το πρωί της Κυριακής μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης ανά την επικράτεια, που προέταξαν το θέμα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις πολιτικές εξελίξεις.
Σε τοπικό επίπεδο, το ενδιαφέρον των πολιτών αποδείχθηκε όταν από τις 9.30 το πρωί άρχισαν να συρρέουν εκατοντάδες πολίτες στην περιοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων, προκειμένου να δουν από κοντά το σημείο, αλλά και να πληροφορηθούν τα νεότερα.
Σε κοντινή απόσταση στο κτήριο της Γαλακτοκομικής Σχολής, η σημαία κυμάτιζε μεσίστια, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας διατέθηκαν για την περιφρούρηση του χώρου, προκειμένου να αποφευχθεί και το παραμικρό έκτροπο σε βάρος σπουδαστών ή εκπαιδευτικών και της διεύθυνσης της Σχολής.
Η εικόνα τόσο στο σημείο της ΔΕΛΙ, όσο και στη Γαλακτοκομική χθες ήταν τελείως διαφορετική, αφού ελάχιστος κόσμος περνούσε πια από το σημείο, με όσους βρίσκονταν πάντως να μιλούν με συγκίνηση για τον «δικό τους Βαγγέλη», ένα παιδί, που δεν είχαν καν γνωρίσει, αισθάνθηκαν όμως, ότι ήταν δικό τους, εκφράζοντας και την αγωνία και τη συμπαράσταση στο δράμα της οικογένειάς του.
Στη Γαλακτοκομική Σχολή βρέθηκε χθες από το πρωί ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκο Χαρουτουνιάν, που μέχρι αργά το απόγευμα πάντως δεν είχε προβεί σε κάποια δήλωση.
Το κλίμα στη Σχολή, όπως ήταν φυσικό, ήταν πένθιμο, με τους σπουδαστές που γνώριζαν το Βαγγέλη να μην μπορούν να πιστέψουν το χαμό του…

Συλλυπητήρια 
από την κυβέρνηση
Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως από τη δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή. 
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει στη δήλωσή του:
«Εδώ και ενάμιση μήνα παρακολουθούσαμε όλοι με αγωνία την υπόθεση της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σήμερα εκφράζουμε την θλίψη μας και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του νεαρού καθώς και στους οικείους του.
»Με αφορμή αυτή την υπόθεση είναι περιττό να τονίσουμε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως από τη δικαιοσύνη.
»Τα φαινόμενα βίας απέναντι σε όποιον θεωρείται ανίσχυρος είναι μία μορφή κοινωνικού φασισμού και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από κανένα και σε κανένα επίπεδο. Παγιωμένες πρακτικές υποβάθμισης τέτοιων φαινομένων και στρουθοκαμηλισμού είναι συνυπεύθυνες για το γεγονός ότι αυτού του τύπου η βία συνεχίζει να υπάρχει στην κοινωνία.
»Ευθύνη της κοινωνίας είναι να απομονώσει τέτοιες πρακτικές. Η Πολιτεία θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση». 
Πρωτοβουλίες κατά του σχολικού εκφοβισμού σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την υπόθεση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε, ότι ο Βαγγέλης είναι το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο, θύμα του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με όλα τα πρόσφορα μέσα» είπε ο υπουργός και εξήγγειλε διαλέξεις, σεμινάρια και πρωτοβουλίες των παιδιών για τον σχολικό εκφοβισμό.
Ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, «σχολείο σχολείο, τάξη τάξη, βαθμίδα βαθμίδα», σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα ήθελε να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε κάθε σχολείο και το προσπαθεί αλλά η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο άδικος χαμός ενός νέου ανθρώπου, που συγκλονίζει όλη την Ελλάδα, είναι ανάγκη να ενώσει πολίτες και πολιτεία στην αντιμετώπιση του βάναυσου φαινομένου του bullying. Απαιτείται εγρήγορση, συνεργασία και άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να μπει τέλος στο θλιβερό αυτό φαινόμενο.Για τον ίδιο σκοπό, επιβάλλεται πλήρης διερεύνηση της τραγικής αυτής υπόθεσης και ταχύτατη απόδοση δικαιοσύνης.
Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη τα θερμά συλλυπητήριά της».
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την θλιβερή είδηση πως ο εξαφανισμένος εδώ και 40 ημέρες σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε δυστυχώς νεκρός πέφτει δραματικά η αυλαία στη μαρτυρική για την οικογένειά του διαδικασία αναζήτησής του.
Κατά το διάστημα αυτό τα Γιάννινα κυριάρχησαν στη δημοσιότητα ως η περιοχή της Ελλάδας όπου εξελίχθηκε ένα ανθρώπινο δράμα.  Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές καλούνται να ολοκληρώσουν το έργο τους με ανεύρεση υπαιτίων και καταλογισμό ευθυνών. Το γενικότερο όμως θέμα αφορά ευρύτερα την κοινωνία και δεν είναι μία απλή μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλο. Η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας στους χώρους της εκπαίδευσης δεν θα λυθεί όσο ο καθένας μας που την γνωρίζει λέει το συνηθισμένο: «Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;».  Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, τα ίδια τα παιδιά, και φυσικά η Πολιτεία είναι συνυπεύθυνοι με διαφορετική ασφαλώς βαρύτητα ο καθένας  για την αποτροπή και εξάλειψη αυτού του ανθρωποφαγικού φαινομένου. Η συμπόνια και η καταγγελία δεν αποτρέπουν αυτή τη βία.  Την αποτρέπει όταν ο καθένας που τη διαπιστώνει θεωρεί χρέος του να την πολεμήσει ο ίδιος».
Η πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Η σκέψη μας πάει στην οικογένεια του νεαρού και στους οικείους του, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
H εισηγήτρια ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με το θάνατο του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τον τραγικό θάνατο του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ζητούμε, όπως σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, την απόδοση δικαιοσύνης και την πλήρη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών.
Δυστυχώς, μετά την υπόθεση του μικρού Άλεξ στη Βέροια, γινόμαστε και πάλι μάρτυρες των δραματικών συνεπειών του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας (bullying), που υφίσταται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και η κοινωνία, οφείλει να εξαλείψει κάθε μορφή βίας. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων. Απαιτείται οργανωμένη και συνεχής παρέμβαση ώστε να υπάρξει μηδενική ανοχή στο φαινόμενο».
Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφέρει:
«Μας θλίβει όλους ο τραγικός και άδικος χαμός του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του νεαρού που «έφυγε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι οποίες πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές.
Ακόμη περισσότερο μας έχει συγκλονίσει το γεγονός ότι αυτός ο νέος άνθρωπος υπήρξε θύμα της κοινωνικής βίας και του εκφοβισμού, του λεγόμενου bullying, αλλά και της ανοχής που επιδεικνύει μερίδα της κοινωνίας. Ανοχή που στην περίπτωση του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη αποδείχθηκε, δυστυχώς, μοιραία.
Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους φαινόμενα εκφοβισμού, βαρβαρότητας έναντι των ευαίσθητων και ανίσχυρων συνανθρώπων μας και εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, είναι καταδικαστέα. Γι’ αυτό και πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση».

Και η ανοησία παρούσα!
Επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά, το ρητό, πως η βλακεία είναι αήττητη, κάποιοι ανώνυμοι bloggers σε ιστολόγια, ανήρτησαν το βράδυ της Κυριακής δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Άμεση ήταν η αντίδραση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που δέχθηκε στο Κέντρο  Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT πληθώρα καταγγελιών, τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων, σχετικά με την ύπαρξη των επίμαχων διαδικτυακών αναρτήσεων. 
Άμεσα κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση. 
Η διαγραφή των προσβλητικών αναρτήσεων επιτεύχθηκε, ενώ θα ενημερωθούν οι γονείς του αποθανόντα για την παράλληλη άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ποινικό Κώδικα για προσβολή μνήμης νεκρού.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παραμένει σε ετοιμότητα, συνεχίζοντας την αναζήτηση και άλλων όμοιων αναρτήσεων και σε περίπτωση ύπαρξης θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες απενεργοποίησης τυχόν νέων προσβλητικών αναρτήσεων.
Η αντίδραση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν η πρώτη το τελευταίο διάστημα σε μία αλληλουχία προσβλητικών αναρτήσεων και σχολίων, που δεν είχαν προκαλέσει καμία αντίδραση τόσο από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, όσο και από τις εισαγγελικές αρχές της πόλης, παρότι ειδικά οι τελευταίες είχαν κληθεί πολλές φορές από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, να ασχοληθούν με την υπόθεση και με όσα ψευδή, συκοφαντικά και προσβλητικά κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο. 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου