Επικαιρότητα

«Πρεμιέρα» με 32 έργα στην Ήπειρο

Off

Με την πρώτη «προίκα» για την Ήπειρο, τις εντάξεις 32 έργων με προϋπολογισμό 53 εκ. ευρώ έφτασε χθες στα Γιάννενα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση «Αντ. Τρίτσης».

Η παρουσίαση της φιλοσοφίας και των δυνατοτήτων που αποκτούν πλέον οι δήμοι μέσω του προγράμματος έγινε στο Λίθινο του Δήμου Ζίτσας σε ένα μαγευτικό τοπίο δίπλα στον ποταμό Καλαμά σε μία επίδειξη συμβολισμού όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν φορέα της αυτοδιοίκησης στην άκρη.

Το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» φιλοδοξεί να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες ενισχύοντας την αυτοδιοίκηση με κοινωνικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Καθοριστικής σημασίας είναι τα δεσμευμένα 2,5 δις για διάστημα τριών ετών όπως προκύπτει από την σύμβαση του υπ. Εσωτερικών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και η επιπλέον διασφάλιση 1,5 δις από δάνεια που μπορεί να αξιοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ηλ. Γιάτσιος παρουσίασαν μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες τη φιλοσοφία του προγράμματος και τις κατηγορίες των προσκλήσεων που ήδη «βρίσκονται στον αέρα» και ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί το επόμενο κύμα των έργων.

«Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το τοπίο στην αυτοδιοίκηση. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε δεν λογαριάσαμε την πολιτική ή την κομματική ταυτότητα κανενός. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα πνοής και ανάπτυξης και στην Ήπειρο που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί έργα 1,2 δις με ταμείο στο Φιλόδημο 132 εκ.  Αν αφήναμε αυτή την κατάσταση, θα είχαμε οδηγηθεί σε καταστροφή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος για να ανακοινώσει τις πρώτες εντάξεις των 32 έργων στην Ήπειρο που αφορούν παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, της ασφάλειας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής με έργα στα δίκτυα ύδρευσης.

 

Η καινοτομία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ηλ. Γιάτσιος έδωσε το στίγμα της συμμετοχής της Εταιρείας στο νέο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση, μέσα από καινοτόμες δράσεις.

«Η καινοτομία είναι ότι υπάρχει με τη συνεργασία του υπουργείου και της ΕΕΤΑΑ ειδικός άξονας ωρίμανσης των μελετών και τεχνική υποστήριξη των δήμων που αδυνατούν να προωθήσουν και να ωριμάσουν τις μελέτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου