Επικαιρότητα

Σταθερή αντίθεση στη δομή ασυνόδευτων προσφύγων

Off

Μπορεί η πανδημία να «χτύπησε την πόρτα» του τουριστικού προϊόντος και του Ζαγορίου, όπως και σε όλη τη χώρα, στην περιοχή ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν τη στάση τους σε σχέση με τη λειτουργία της δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε ξενώνα στους Ασπράγγελους. 

Αυτό φάνηκε και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης όπου το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης αφού οι πληροφορίες των φορέων ήταν, ότι οι ετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας της δομής. 

Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη λίγες ώρες μετά, αφού το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε στον ξενώνα η πρώτη ομάδα με ανήλικους πρόσφυγες συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της ΜΚΟ που έχει υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος και άλλα μέλη της δημοτικής αρχής, που συζήτησαν με τους υπεύθυνους της δομής κυρίως για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που προβλέπουν τον κατ’ οίκον περιορισμό των ατόμων, που φτάνουν στη δομή για διάστημα 14 ημερών.

 

Τι αποφάσισε το Σώμα

Όπως παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης, από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις και του δημάρχου Γ. Σουκουβέλου και των άλλων επικεφαλής της αντιπολίτευσης, παραμένει ισχυρό το επιχείρημα και αδιάλλακτη η στάση τους σχετικά με τη μη αποδοχή της λειτουργίας της δομής. Όπως αποτυπώθηκε και στην απόφαση που έλαβε το Σώμα, θα πρέπει καταρχάς να εφαρμοστεί η ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων αποτροπής της διασποράς του ιού, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, άρα να ισχύσει και για τη συγκεκριμένη δομή μέχρι τις 31 Αυγούστου και σε δεύτερο επίπεδο εντός του Αυγούστου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα, να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση με φορείς της Πολιτείας και της περιοχής στους Ασπράγγελους.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ο δήμος Ζαγορίου μαζί με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού στο Ζαγόρι έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα για να μη λειτουργήσει η δομή, η εκδίκαση των οποίων έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη φιλοξενία των προσφύγων και περισσότερο με τα ανήλικα προσφυγόπουλου, δεν μπορεί όμως να δεχθεί καμία τέτοια λύση.

«Το είπαμε από την αρχή και το επαναλαμβάνουμε, ότι δεν είναι θέμα που θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, που είναι και αυτό σημαντικό. Είναι κυρίως, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καμία διαβούλευση ή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου έχει επιλεγεί μία περιοχή για τη λειτουργία της δομής, η οποία τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και κυρίως στερείται απόλυτα κάποιας στοιχειώδους έστω δομής υγείας», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου