Επικαιρότητα

«Κόκκινο στρώμα» στην επιφάνεια της λίμνης

Off

Από το παχύ πράσινο στρώμα, που ανέδυε και μία δυσάρεστη οσμή, το οποίο έχει να εμφανιστεί  σε μεγάλη τουλάχιστον έκταση από τον Σεπτέμβριο του 2018, η λίμνη Παμβώτιδα, για την ακρίβεια, ένα μικρό τμήμα της κοντά στο αντλιοστάσιο του Πόρου, λίγο πριν τους Λογγάδες, απέκτησε εδώ και λίγες ημέρες ένα «κόκκινο στρώμα» στην επιφάνειά της. 

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές πλην όμως ο Φορέας Διαχείρισης αναμένει τις αναλύσεις στα δείγματα που εστάλησαν σε εργαστήριο του πανεπιστημίου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. 

Επειδή πάντως αντίστοιχα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί πολλές φορές σε διάφορες ευτροφικές λίμνες στον πλανήτη και επειδή υπάρχουν και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το ότι δεν υπάρχει η παραμικρή οσμή, ενώ και τα βοοειδή κολυμπούν και τρώνε τα νούφαρα που βρίσκονται στην επιφάνεια του στρώματος αυτού, η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων, είναι πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. 

Μία διαδικτυακή βιβλιογραφική αναζήτηση σε αντίστοιχα περιστατικά σε λίμνες ανά τον κόσμο επιβεβαιώνει πως δεν πρόκειται μεν για κάτι σύνηθες, αλλά ούτε και για ένα σπάνιο φαινόμενο. Μετά την εμφάνιση ενός αντίστοιχου κόκκινου στρώματος σε λίμνη στις ΗΠΑ, οι ειδικοί ανέφεραν, ότι η αλλαγή του χρώματος στην επιφάνεια του νερού 

οφείλεται, πιθανόν, στην αύξηση της περιεκτικότητας του αλατιού στο νερό, στην ύπαρξη φυκιών ή και στα δύο, όπως έχει γίνει και σε τμήματα της λίμνης Hillier στην Αυστραλία ή της λίμνης Great Salt στη Γιούτα.

Σε άλλες περιπτώσεις, αιτία του ασυνήθιστου αυτού χρώματος είναι ένα είδος φυκιών που παράγει καροτενοειδή (οργανικές χρωστικές) χρωματίζοντας το νερό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ