Επικαιρότητα

Η πόλη στηρίζει τη Γαλακτοκομική Σχολή

Off

Η ψυχραιμία και η λογική πήραν τη θέση της αυτοδικίας και των λαϊκών δικαστηρίων που κάποιοι επιχείρησαν να στήσουν στη Γαλακτοκομική Σχολή, μία ημέρα μετά την κηδεία Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Πέρα από κάθε λογική και μέσα από προσκλήσεις σε συγκεντρώσεις από αγνώστους μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις επιδιώξεις τους, επιχειρήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, να βρεθούν οι ένοχοι της υπόθεσης Γιακουμάκη και ταυτόχρονα να δικαστούν και να καταδικαστούν από ένα αγριεμένο πλήθος αγανακτισμένων. Οι εικόνες αυτές των λαϊκών δικαστηρίων δεν εκφράζουν παρά μόνο μία μικρή μειοψηφία πολιτών της τοπικής κοινωνίας, η συντριπτική πλειοψηφία έδωσε τη δική της απάντηση με τον πολιτισμένο τρόπο με τον οποίο διαδήλωσε το βράδυ της Τρίτης.
Οι εικόνες με την εισβολή μίας ομάδας διαδηλωτών στον αύλειο χώρο της Γαλακτοκομικής με συνθήματα και βρισιές προς το σύνολο των σπουδαστών που βρισκόταν εντός της Εστίας, προκάλεσαν αλγεινές εντυπώσεις και έντονο προβληματισμό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε μία ευνομούμενη κοινωνία να παίρνει το νόμο στα χέρια του, ενώ απορίας άξιο είναι το πώς όλοι αυτοί δεν συγκινούνται από την έκκληση της οικογένειας του Βαγγέλη που ζητούν το αυτονόητο, η κάθαρση της υπόθεσης να προέλθει μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες τις οποίες κινούν η Αστυνομία και η δικαιοσύνη.

Κινητοποίηση 
των τοπικών Αρχών
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης κινητοποίησε και τους επίσημους φορείς της τοπικής κοινωνίας, με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να δέχονται στα γραφεία τους την επίσκεψη της διευθύντριας της Σχολής, εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών. Οι τελευταίοι μετέφεραν την αγωνία τους τόσο για το μέλλον της Σχολής, όσο και για την σωματική τους ακεραιότητα. Ο Θ. Μπέγκας αμέσως μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής σε φαινόμενα αυτοδικίας και λαϊκών δικαστηρίων που στοχοποιούν και κατασκευάζουν ενόχους.
Προανήγγειλε ακόμη πρωτοβουλίες στήριξης της Σχολής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.
«Φαίνεται ότι κάπου εδώ πάει να τελειώσει το πρώτο μέρος του δράματος και να ξεκινήσει ένα δεύτερο μέρος του δράματος. Τηλεοπτικές δίκες, διαδικτυακές δίκες, διάθεση αυτοδικίας,  δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό για τη σχολή.
Ένα περιβάλλον ασφυκτικό για τους σπουδαστές, για νέα παιδιά που ήρθαν στα Γιάννενα για να σπουδάσουν σε μια εξαιρετική σχολή. Ως Δημοτική Αρχή οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους και να καταγγείλουμε όλες αυτές τις ενέργειες», τόνισε σε δηλώσεις ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.
Τόσο η Διευθύντρια, όσο και οι σπουδαστές, στη συζήτηση που είχαν με το Δήμαρχο, περιέγραψαν τις σκηνές φόβου που έζησαν χθες το απόγευμα. «Ήμασταν κλειδωμένοι μέσα στη σχολή και βλέπαμε να σπάζουν την πόρτα και να φωνάζουν δολοφόνοι», «κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναμνηστικές φωτογραφίες που βγάζουμε στη σχολή, φωτογραφίες με φίλους μας και πρόσωπα των οικογενειών μας και στοχοποιούμαστε όλοι», είπαν στο Δήμαρχο –μεταξύ άλλων –οι εκπρόσωποι των σπουδαστών. 
Η Διευθύντρια της Σχολής ζήτησε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ενίσχυση της Σχολής. Επίσης ζήτησε να  προγραμματιστούν συναντήσεις για τη στήριξη των παιδιών με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος ότι θα προχωρήσει άμεσα. 
«Αυτά τα παιδιά είναι κομμάτι της φοιτητικής κοινωνίας της πόλης μας. Συνεισφέρουν στον «πλούτο» της πόλης μας με την όσμωση της τοπικής μας κοινωνίας με νέους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, τονίζοντας επίσης τη σπουδαιότητα που έχει η ύπαρξη της μοναδικής Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελλάδα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 
«Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε δίπλα στη Σχολή και στα παιδιά για να ξεπεράσουν το τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και μας θλίβει όλους. Για να πάμε στην επόμενη μέρα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τιμώντας τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Θεωρώ ότι αν ήταν εδώ μαζί μας κι ο Βαγγέλης αυτό που θα ήθελε θα ήταν να υπάρξει μια επόμενη μέρα λαμπρή για τη Σχολή», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Επανέλαβε,  για μια ακόμη φορά, πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε διαδηλώσεις που έχουν την έννοια της αυτοδικίας και της τρομοκρατία απέναντι στα παιδιά της Σχολής».
Ο Δήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως με τη διοργάνωση μιας συγκλονιστικής συγκέντρωσης πολιτών την Τετάρτη έξω από το Δημαρχείο, «τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η τοπική κοινωνία δείξαμε πως τιμούμε τη μνήμη του Βαγγέλη και τη στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι σε φαινόμενα βία και εκφοβισμού, με όλες τους τις μορφές».

Ο Αλ. Καχριμάνης
Tη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς στηρίζουν τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, μετέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σχολή και σε συνάντηση που είχε με τη Διευθύντριά της κ. Αλεξάνδρα Μέγα, τους καθηγητές και τους μαθητές της. 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η απώλεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει συγκλονίσει όλη την Ηπειρωτική κοινωνία και αποτελεί τιμή στη μνήμη του, η συνέχιση του ρόλου που καλείται να παίξει η Σχολή στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδος. Απευθυνόμενους στους σπουδαστές  πρωτοετείς και δευτεροετείς, επεσήμανε τη σημασία της φοίτησης και αποφοίτησης από τη Σχολή και πως πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστοι στο στόχο τους
Υπογράμμισε ότι το οδυνηρό και θλιβερό συμβάν με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη η οποία  θα αποκαλύψει την αλήθεια και δεν έχει κανείς άλλος το δικαίωμα να στοχοποιεί τον οποιονδήποτε. 
«Πολύ δε περισσότερο δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στο σύνολο των σπουδαστών, αλλά και στην ίδια τη Σχολή πράξεις εντυπωσιασμού και λαϊκισμού.Η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία» τόνισε χαρακτηριστικά   ζητώντας από όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη Γαλακτοκομική Σχολή και παράλληλα να ολοκληρωθεί η έρευνα από τη Δικαιοσύνη.
Τέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες από την Περιφέρεια για να συνδράμει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο έργο βελτίωσης των εγκαταστάσεων της, προσπάθειες που όπως είπε θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αναβάθμιση της Σχολής έχει  έλθει σε επαφές τόσο με την προηγούμενη, όσο και τη νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σε τοπικό επίπεδο την ίδια συναντίληψη έχουν ο Δήμαρχος και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ