Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν… άνεργοι για προγράμματα κατάρτισης

Off

Την αναγκαιότητα εξόδου από το φαύλο κύκλο της λιτότητας, που δημιουργεί την ύφεση κρατώντας ταυτόχρονα μακριά την ανάπτυξη, επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο, σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, μετά από ένα τετράμηνο πολλών αλλαγών από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα.
Οι δείκτες ανάπτυξης που παρουσιάστηκαν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα του 2014 δε συνεχίστηκαν, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.
«Δεν υπάρχει μία σαφής ένδειξη ότι φεύγουμε από την λιτότητα και μπαίνουμε στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δε μπορεί να υπάρξει με τις περιοριστικές πολιτικές της ζήτησης. Το μυστικό είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση, όπως έγινε το 2014 με την αύξηση του τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Φίλης, πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελτηρίου

Δε βρίσκουν… ανέργους!
Στο μεταξύ, με πολλά προβλήματα συνεχίζεται η υλοποίηση των Αναπτυξιακών Συμπράξεων, που έχουν στόχο την ένταξη νέων ανέργων στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα που αφορά στους επαγγελματοβιοτέχνες έχει ήδη ολοκληρωθεί, όμως προβλήματα παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του προγράμματος για το 
«Τοπικό Σχέδιο Απασχόλησης Ανέργων και Αγροτών στην Πίνδο». Όπως τόνισε οκ. Φίλης, παρότι ο αριθμός των αρχικών δηλώσεων ήταν ικανοποιητικός καλύπτοντας τις θέσεις του προγράμματος, στην πορεία το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμείνουν κενές. 
Παράλληλα, ο κ. Φίλης είπε πως η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε η κατάρτιση των ανέργων να μη μείνει γράμμα κενό, αλλά να συνεχιστεί , με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνητρο από την πλευρά της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις για να προσλάβει αυτό το προσωπικό. Έχει πάρει πολύ καλή κατάρτιση σε νέες ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά, αλλά η πολιτεία έχει καθυστερήσει να δώσει κίνητρα για να απορροφηθούν», ανέφερε ο κ. Φίλης.
Τέλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έκανε γνωστό πως το Σάββατο στα Γιάννενα και την Κυριακή στην Άρτα οργανώνονται σεμινάρια για ζητήματα φορολογίας εισοδήματος, ενώ υπενθύμισε στους λογιστές, ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για την ανανέωση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου