Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:57
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Αυγούστου 2020
Ήπειρος

Μεγάλη αναμονή και «ουρές» ΙΧ στην Κακαβιά

Off

Με την αναμονή στην Κακαβιά να φτάνει πλέον τις 24 ώρες για να περάσουν τα σύνορα και τις «ουρές» των αυτοκινήτων να έχουν ξεπεράσει τα 12 χιλιόμετρα στο αλβανικό έδαφος μέχρι τους Γεωργουτσάτες και τα 7 χιλιόμετρα στην Κρυσταλλοπηγή, η κατάσταση έχει γίνει εφιαλτική για χιλιάδες ομογενείς και αλβανούς πολίτες, που επιχειρούν από την Πέμπτη να επιστρέψουν στην Ελλάδα. 

Ο δεκαπενταύγουστος όπως φάνηκε από την αρχή άλλωστε, ήταν μία γιορτή που δεν θα την περνούσαν στην Αλβανία, ειδικά μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα τα οποία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια συρροή πολιτών από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. 

Η υποχρεωτική όμως λήψη δείγματος για κορωνοϊό από τα δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό πολιτών, που βρίσκονται στα σύνορα και ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων από τελωνειακές και αστυνομικές αρχές, έχουν ως αποτέλεσμα η διέλευση στην Ελλάδα να γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Έτσι, οι πρώτοι που κατάφεραν να περάσουν την Παρασκευή τα σύνορα προς την Ελλάδα είχαν στηθεί στην ουρά 24 ώρες νωρίτερα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, μόνο την Πέμπτη πέρασαν τα σύνορα από την Κακαβιά 2500 πολίτες.

Οι εικόνες που κατέγραψε οι τηλεοπτικός φακός του ITV αποτυπώνουν ξεκάθαρα την αγωνία χιλιάδων πολιτών, να περάσουν τα σύνορα πριν τους αυστηρούς περιορισμούς που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, όπου θα επιτρέπεται η είσοδος μέχρι 750 ατόμων καθημερινά από την Κακαβιά. Η κατάσταση αυτή όμως σύμφωνα με τον Π. Λυκίδη, πρόεδρο της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων της 7ης Περιφέρειας είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν προς την Κρυσταλλοπηγή, χιλιάδες πολίτες προκειμένου να περάσουν από εκεί στην Ελλάδα, χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο.

«Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και η κατάσταση εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη το Σάββατο και την Κυριακή όπου η πίεση θα αυξηθεί. Μέχρι τη Δευτέρα που θα ισχύσουν τα νέα μέτρα θα έχει περάσει στην Ελλάδα η μισή Αλβανία», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

 

Μερ. Τζούφη – Ημίμετρα

Για τη λειτουργία του τελωνειακού σταθμού της Κακαβιάς με βάση τους προβληματισμούς τελωνειακών και αστυνομικών υπαλλήλων επίκαιρη ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή η βουλευτής Μερ. Τζούφη, η οποία τόνισε χθες, ότι ενώ το υπ. Υγείας αρχικά, αρνήθηκε να δει την πραγματικότητα, στην πορεία διαπίστωσε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και αποδέχθηκε την πρόταση για να βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά.

«Θεωρούμε, ότι απαιτείται η σύσταση ενός περιφερειακού κλιμακίου ενώ υπάρχει η δυνατότητα να στελεχωθεί το Υγειονομείο στην Κακαβιά. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της ενίσχυσης του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και των υποδομών του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στα Γιάννενα, για να λειτουργήσει περιφερειακό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αν απαιτηθεί να εγκατασταθούν εκεί και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι ΤΟΜΥ», ανέφερε η κα Τζούφη.

 

Λιγοστές οι έξοδοι

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Κακαβιά υποδέχθηκαν στην τοπική κοινωνία του Πωγωνίου με ικανοποίηση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης, ωστόσο η ανησυχία για τη διασπορά του ιού είναι ευδιάκριτη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, όπως ανέφερε, ενώ τα χωριά της περιοχής γέμισαν από κόσμο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις μετακινήσεις τους και στις συναναστροφές τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου