Επικαιρότητα

Τελικά… αποσυμφόρηση στα σύνορα της Κακαβιάς

Off

Η εσπευσμένη απόφαση του ΕΟΔΥ να αποστείλει κλιμάκιο από την Αθήνα για να διενεργεί τους ελέγχους στους πολίτες που περίμεναν στα σύνορα της Κακαβιάς για να περάσουν στην Ελλάδα, τα μεσάνυχτα τόσο του Σαββάτου, όσο και της Κυριακής, οδήγησε τελικά στην αποσυμφόρηση της τραγικής κατάστασης των ημερών από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. 

Η εικόνα από χθες τα ξημερώματα στο Τελωνείο της Κακαβιάς δε θυμίζει σε τίποτε το τι προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες, όπου χρειάστηκαν μεσολαβητικές προσπάθειες σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, ώστε να βρεθεί λύση και τελικά να περάσουν στην Ελλάδα, περίπου 7.000 Ι.Χ και 15.000 ομογενείς και αλβανοί πολίτες.

Αυτό που τελικά έγινε, ήταν αυτό που όλοι φοβόταν και προειδοποιούσαν το προηγούμενο διάστημα, πλην όμως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική Πολιτεία αφενός ελήφθησαν με καθυστέρηση και αφετέρου η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας της πλήρους απροθυμίας και αδιαφορίας της αλβανικής κυβέρνησης να παρέμβει σε επίπεδο ενημέρωσης έστω όλο το προηγούμενο διάστημα και χρειάστηκε να τρέχει και αυτή πίσω από τις εξελίξεις. 

Οι καταστάσεις αυτές όμως, με λεωφορεία να αποβιβάζουν τους επιβάτες στο Αργυρόκαστρο και αυτοί να ξεκινούν πεζή, για να φτάσουν στην Κακαβιά ήταν εικόνες πολέμου, που γύρισαν τις μνήμες όλων πολλά χρόνια πίσω.

 

Περιορισμοί 

Από χθες Δευτέρα, ισχύουν οι αυστηροί κανόνες και περιορισμοί για την είσοδο των πολιτών αφού επιτρέπεται η είσοδος μέχρι 750 ατόμων από την Κακαβιά ημερησίως και άλλων 300 από την Κρυσταλλοπηγή.

Όλοι τους επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν και αρνητικό τεστ από τα δύο πιστοποιημένα εργαστήρια αναλύσεων της Αλβανίας, τα οποία όμως έχουν δυνατότητες εξέτασης μέχρι 500 τεστ καθημερινά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Π. Λυκίδης έκανε λόγο για καταστάσεις που δεν είχαν μόνο ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, αλλά είχαν και παράπλευρες επιπτώσεις.

«Κατά παρέκκλιση των αποφάσεων που ισχύουν εδώ και εβδομάδες, το Τελωνείο έμεινε ανοιχτό όλο το βράδυ με συνέπεια τελωνειακοί και αστυνομικοί να ακυρώσουν τις άδειές τους και τον προγραμματισμό τους, για να φτάσουμε τελικά στη σημερινή εικόνα που περνούν από τα σύνορα μόνο επαγγελματίες με φορτηγά και δεν υπάρχει κανένας πολίτης. Δυστυχώς, ήταν ένα τριήμερο στο οποίο ελήφθησαν αποφάσεις κόντρα σε υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, για να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μέρες, ότι θα εξελιχθεί με αυτόν ακριβώς τον τρόπο», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

 

Μέτρα και 

στην Κρυσταλλοπηγή

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου 

Αναφέρει ακόμη, ότι η υποχρέωση της 7ήμερης καραντίνας ισχύει και για όσους περάσουν από την Κρυσταλλοπηγή και όχι μόνο από την Κακαβιά. Έτσι, τελικά εισακούστηκαν οι φωνές διαμαρτυρίας και οι επισημάνσεις των τελωνειακών και αστυνομικών της Ηπείρου, και στην ίδια απόφαση προβλέπεται, ότι την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ, θα έχουν όσοι διέρχονται και από την Κακαβιά και από την Κρυσταλλοπηγή.

 

Δυσφορία για τη στάση 

ομογενών και αλβανών

Το γεγονός από την άλλη, ότι όπως αποδείχθηκε από τα αριθμητικά στοιχεία των επιστροφών στις διελεύσεις από την Κακαβιά, χιλιάδες ήταν εκείνοι που παρά τους περιορισμούς και την έξαρση του ιού στην Ελλάδα και την Αλβανία προτίμησαν να κάνουν το ταξίδι αυτό, προκάλεσε ένα γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Αλ. Καχριμάνη που είπε: «Κι εγώ αυτές τις ημέρες ήθελα να πάω παντού στην Ήπειρο, αλλά δεν πήγα πουθενά. Θα έπρεπε να σέβονται όλοι την κατάσταση που υπάρχει και να μην πάνε. Σε έκτακτες περιπτώσεις, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και αυτό έγινε τον δεκαπενταύγουστο στην Κακαβιά. Στο εξής όμως ισχύουν αυστηροί κανόνες γιατί θα πρέπει να υπάρξει περιφρούρηση και έλεγχος της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για ένα αλαλούμ έκανε λόγο και ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ στις δηλώσεις του, αναφορικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονταν συνεχώς για τη διέλευση ή μη των πολιτών από το Τελωνείο της Κακαβιάς. «Τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση, ωστόσο θα πρέπει να ισχύουν και να τηρούνται καθημερινά. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να μεταφέρουμε περιστατικά κορωνοϊού από τη γειτονική χώρα στην πόλη», σημείωσε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο θάνατος που στιγμάτισε το τριήμερο

 

Η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία το τριήμερο έμοιαζε με «καζάνι έτοιμο να εκραγεί» με τους πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα κατηγορώντας την αλβανική κυβέρνηση, ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για την εξυπηρέτησή τους, αλλά ότι τους εγκατέλειψε στο δρόμο. 

Ο θάνατος ενός 10χρονου αγοριού που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο στους Βουλιαράτες ενώ περίμενε στο δρόμο, με τους οικείους του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου την παρέμβαση του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που σε μήνυμά του αναφέρεται σε επαφές με την ελληνική πλευρά, η οποία έδειξε κατανόηση, πλην όμως οι κανόνες και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού δεν ισχύουν μόνο στα σύνορα με την Αλβανία αλλά και με τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου