Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 02:53
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2015
Επικαιρότητα

Δεν γίνεται αποδεκτή η διαπόμπευση

Off

Σοβαρές επιπτώσεις αφενός στον ψυχισμό των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής και αφετέρου στις ίδιες τις έρευνες που εξελίσσονται από τις διωκτικές αρχές αλλά και τη διοίκηση του Οργανισμού «Δήμητρα» έχουν ήδη προκαλέσει οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κυρίως η ένταση που επικράτησε στη συγκέντρωση της Τετάρτης. 
Τα γεγονότα αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής και από τους επίσημους φορείς και εκπροσώπους της πόλης, απασχολούν τη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής, με τη διευθύντρια Αλεξάνδρα Μέγα, να απευθύνει έκκληση προς όσους ίσως σκοπεύουν να δώσουν συνέχεια, να μην το επιχειρήσουν, γιατί όλη αυτή η ιστορία λειτουργεί πιεστικά προς τους σπουδαστές.
«Ακόμη και εάν κάποιοι θέλουν να αναφέρουν κάτι σχετικό με την υπόθεση, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αποκλείεται να κάνουν πίσω και να μην έρθει στο φως ό,τι ίσως γνωρίζουν παραπάνω για τον Βαγγέλη. Και οι σπουδαστές και το προσωπικό της Σχολής τονίζουμε, ότι εάν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, να τιμωρηθεί. Η άσκηση βίας όμως έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα», ανέφερε αρχικά η κα Μέγα.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η διευθύντρια της Σχολής αναφέρθηκε και στα συνεχή δημοσιεύματα με φωτογραφικό και άλλο υλικό, που αναρτώνται είτε στον ηλεκτρονικό είτε στον έντυπο τύπο, διαπομπεύοντας χωρίς στοιχεία και αποδείξεις και τους σπουδαστές, αλλά και την ίδια τη Σχολή, που απαξιώνεται.
«Ήδη οι σπουδαστές έχουν κινηθεί νομικά και το ίδιο θα κάνει και η Σχολή σε συνεργασία με τον Οργανισμό. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την ψυχική γαλήνη και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Όποιος καλοπροαίρετα ήθελε να δείξει τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Βαγγέλη, το έκανε και μπορεί να το ξανακάνει. Όμως αυτή η διαπόμπευση μαθητών και Σχολής δε μπορεί να γίνει αποδεκτή», κατέληξε η κα Μέγα, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον κ. Καχριμάνη και τον κ. Μπέγκα για τη στήριξη που παρέχουν στη Σχολή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ιδιωτικός ερευνητής Φ. Βρόσγος, που μετέφερε τη θέση της οικογένειας Γιακουμάκη, που τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας είτε στο χώρο της Σχολής είτε οπουδήποτε αλλού. «Η βία δεν καταπολεμάται με βία και η οικογένεια ζητά από τους πολίτες να μη συνεχιστούν αυτές οι συγκεντρώσεις με τραμπουκισμούς και έκτροπα», ανέφερε.

Δικογραφία σε βάρος τριών
Στο μεταξύ, τα ηλεκτρονικά ίχνη τριών ατόμων, τα οποία φέρεται να προχώρησαν στις προσβλητικές αναρτήσεις και σχόλια για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη στο Διαδίκτυο, εντοπίστηκαν μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πρόκειται για δύο φοιτητές έναν 25χρονο από την Αθήνα και έναν 28χρονο από τη Μυτιλήνη και έναν 50χρονο από τη Θεσσαλονίκη σεσημασμένο για σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως βιασμό, βιαιοπραγίες, οπλοφορία και ναρκωτικά. Ο 50χρονος έχει εξαφανιστεί και οι αρχές τον αναζητούν για να τον συλλάβουν.
Ο δύο ημεδαποί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. 
Και οι τρεις κατηγορούνται για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου, ενώ ο 50χρονος κατηγορείται επίσης και για απείθεια.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων. 

Η επιχείρηση
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  στο πλαίσιο της στοχευμένων διαδικτυακών ερευνών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση καταγγελιών (τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT διακρίβωσε ότι απογευματινές ώρες της 15-03-2015 σε ιστολόγιο του διαδικτύου, είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων. 
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση  και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση. 
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε  τη διενέργεια προανάκρισης, για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων, που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις.
Κατά την εξέλιξη των διαδικτυακών ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.
Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων – στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή καθώς και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.
Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.
Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών, ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι. 
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Νομικά θα κινηθεί η οικογένεια
Ο ιδιωτικός ερευνητής Φ. Βρόσγος ανέφερε, ότι και η οικογένεια θα κινηθεί νομικά σε βάρος των τριών ατόμων, για τα προσβλητικά σχόλια σε βάρος του Βαγγέλη, ενώ δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη και το περιεχόμενο βιντεοσκοπημένου υλικού, που φέρεται, ότι απεικονίζει κάποιες από τις δύσκολες στιγμές που ζούσε ο Βαγγέλης στη Γαλακτοκομική Σχολή.
«Τα σενάρια είναι πάρα πολλά όλες αυτές τις ημέρες, όμως οι διωκτικές και δικαστικές αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους με βάση τα σενάρια, αλλά με βάση τα στοιχεία και τα γεγονότα. Τέτοιο βίντεο δεν έχουμε στη διάθεσή μας και όπως ξέρουμε ούτε έχουν και οι αρμόδιες αρχές. Εάν πάντως υπάρχει υλικό, καλούμε όποιον το έχει να το παραδώσει στη διάθεση των αρχών», τόνισε ο κ. Βρόσγος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου