Επικαιρότητα

Νέα δεδομένα με τις βάσεις για το πανεπιστήμιο

Off

Νέα δεδομένα δημιούργησε η ανακοίνωση των βάσεων χτες για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας, σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε και από τις πολύ μεγάλες μεταβολές που επέφερε η πανδημία.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 103.963.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Ενδιαφέρον έχει η πτώση των βάσεων στις Ιατρικές σχολές κάτω και από το «φράγμα» των 18.000 μορίων, ενώ οι περισσότερες βάσεις τμημάτων είχαν κάθοδο, με εξαίρεση τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των τμημάτων, με βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για την ακρίβεια 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, ποσοστό 40%.

Μία γενική εικόνα είναι ότι στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι νομικές σχολές κράτησαν τις βάσεις τους στα περυσινά επίπεδα, άνοδο σημείωσαν οι σχολές Ψυχολογίας, αλλά και οι χαμηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Στις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκε στις πολυτεχνικές σχολές και σε σχολές όπως είναι της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών.

Στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, σε ποσοστό έως και 20%. Ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις των αρχιτεκτονικών σχολών.

Από τα 459 τμήματα πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 325 τμήματα, ενώ άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 134 τμημάτων. 

Φέτος, κανένα μάθημα δεν έδινε επιπλέον μόρια, ενώ ένας αριθμός υποψηφίων εξετάστηκε με το «παλιό» σύστημα. 

Άνοδος σε 7 Τμήματα

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τα 22 Τμήματα, τα επτά είχαν άνοδο της βάσης: Λογιστικής (Πρέβεζα), Μηχαν. Υπολογιστών, Μουσικών Σπουδών (Άρτα), Οικονομικών, Φυσικής και Ψυχολογίας και Αρχιτεκτονικής. 

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου