Πολιτισμός

Βιώματα και ερμηνείες στα χρόνια των μνημονίων

Off

Το βιβλίο της με τίτλο «Δίνες και ευθύνες» που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στο θεατράκι στη θέση «Σκάλα» η πρώην υπουργός Οικονομίας και επί σειρά ετών κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής, μετέπειτα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Λούκα Κατσέλη. 

Ένα βιβλίο, το οποίο αποφάσισε να συγγράψει, όπως είπε, μετά από χρόνια σιωπής και το οποίο αναφέρεται στα βιώματα και τις ερμηνείες της στα χρόνια των μνημονίων, με την ίδια να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αφήνοντας ως παρακαταθήκη μία από τις μεγαλύτερες τομές στη χώρα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την εφαρμογή του Νόμου Κατσέλη.

Τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο εσωκομματικός «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Παπανδρέου, η υποτίμηση της δύναμης των αγορών και πολλές ακόμη παράμετροι των μνημονίων περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο του βιβλίου της κας Κατσέλη, με την ίδια να δίνει σαφείς απαντήσεις και επεξηγήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στη διάρκεια της ομιλίας της, όσο και στη διαδικασία των ερωτήσεων από το κοινό, με την οποία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση.

 

Οι ομιλητές

Για το βιβλίο μίλησε αρχικά, ο δικηγόρος – διαμεσολαβητής Χάρης Λαζάνης, που αναφέρθηκε ειδικότερα στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως ο Νόμος αυτός, ήταν ό,τι περισσότερο μπορεί να χαρακτηριστεί ως εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το βιβλίο σχολίασε πως η ανάγνωσή του πέραν της πληροφόρησης του κοινού, η οποία επιτυγχάνεται 

κατ’ απόλυτο τρόπο, μπορεί να αποτελέσει και μία ευκαιρία αναστοχασμού του κόσμου της Αριστεράς.

Τέλος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε με κολακευτικό τρόπο στην προσφορά της κας Κατσέλη σε μία περίοδο, που η πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ενδιαφέρονταν κυρίως για το πώς θα ικανοποιήσουν τις ορέξεις του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το δημόσιο συμφέρον.

Ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων από το κοινό και των απαντήσεων σε αυτές που έδωσε η κα Κατσέλη.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη, οι πρώην βουλευτές Χρ. Μαντάς, Γ. Στέφος, Γ. Καραγιάννης και Θαν. Οικονόμου, οι πρώην δήμαρχοι Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και 

Φιλ. Φίλιος αντίστοιχα, τα στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας Χρυσόστ. Βούζας και Αλέκος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μ. Νάκα και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλογικοτήτων και δεκάδες πολίτες. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου