Επικαιρότητα

«Οι αιρετοί οφείλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους»

Off

Τον χαρακτηρισμό «σκάνδαλο» χρησιμοποίησε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του δήμου Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για τον ορισμό αντιμισθιών στα Νομικά Πρόσωπα και στις επιχειρήσεις του δήμου Ιωαννιτών. 
Αφορμή για την δημόσια παρέμβαση του κ. Ελισάφ στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ να εγκρίνει και να αποστείλει προς σχετική έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αντιμισθία του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ, δημ. συμβούλου Μ. Χρυσοστόμου με μηνιαία αμοιβή στο 50% της αντιμισθίας του δημάρχου της πόλης, η οποία φτάνει τις 4.300 ευρώ ακαθάριστα.
Ο κ. Ελισάφ, που είχε πρωτοστατήσει στη συζήτηση που γινόταν για τις αντιμισθίες στους πρώτους μήνες της δημοτικής αρχής Φίλιου, επιτέθηκε με δριμύτητα στη δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για εξόφληση προεκλογικών υποσχέσεων, οι οποίες όμως διέπουν το σύνολο της δημοτικής αρχής και πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της έναντι των δημοτών, που τη στήριξαν.
«Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για το ύψος της αντιμισθίας στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, αυτό βρίσκεται στα όρια του σκανδάλου», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ότι οι αιρετοί οφείλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους.
«Δυστυχώς, διαπιστώνω, ότι αυτό είναι η επικρατούσα άποψη που διέπει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής και απ’ ότι ακούγεται είναι η υλοποίηση κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων για τη στήριξη με αντάλλαγμα τις έμμισθες θέσεις. Η εξουσία φθείρει έτσι κι αλλιώς, όμως εάν συνδεθεί με το χρήμα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα», τόνισε ο κ. Ελισάφ, που ανέφερε ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή στη δημοτική ομάδα, υπάρχουν δύο κατηγορίες συμβούλων.
«Από τη μία οι σύμβουλοι που είναι έμμισθοι και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και από την άλλη, όλοι οι υπόλοιποι που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν και αυτοί κάποιο μισθό τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.
Ο κ. Ελισάφ παραδέχθηκε ωστόσο πως εάν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα για ορισμένους προέδρους ή αντιπροέδρους Νομικών Προσώπων ή Επιχειρήσεων, που διαθέτουν χρόνο από τις δουλειές τους και αποδεδειγμένα αναλαμβάνουν και ένα ανάλογο οικονομικό κόστος, μπορεί να συζητηθεί το θέμα της αντιμισθίας στο δημοτικό συμβούλιο, όχι όμως με το να εφαρμόζονται προειλημμένες αποφάσεις.
«Εάν υπάρχει κάποιος που αντιμετωπίζει πράγματι πρόβλημα και αυτό διαπιστώνεται στην πορεία της θητείας, μπορείς να φέρεις το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να αποφασίσεις. Δε νοείται όμως να είσαι δημόσιος υπάλληλος, να λαμβάνεις κανονικά το μισθό σου, να έχεις όλα τα πλεονεκτήματα, όπως οι άδειες ή η ανοχή από την υπηρεσία σου και να πληρώνεσαι με δεύτερο μισθό. Αυτό είναι σκανδαλώδες», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
«Είναι ένα επικίνδυνο ιδεολόγημα το ότι δίνεται η αντιμισθία για να μην παίρνουν αυτές τις θέσεις μόνο όσοι ανήκουν σε μία ελίτ. Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις άνθρωποι με πραγματικά οικονομικά προβλήματα. Απευθύνω έκκληση προς το δήμαρχο της πόλης κ. Μπέγκα να το ξανασκεφτεί, γιατί ανοίγει ένα δρόμο, που κανείς δε ξέρει που θα μας βγάλει», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου