Ήπειρος

Δεδομένα προβλήματα, αδυναμία λύσεων

Off

Στις γνωστές διαπιστώσεις για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και κυρίως της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο επικεντρώθηκε η συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση».
Για όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και προηγούμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η χθεσινή δεν πρόσθεσε κάτι επιπλέον, αφού κυριάρχησαν τα ήδη γνωστά προβλήματα, η αναγκαιότητα επίλυσής τους, αλλά και η αδυναμία της πολιτείας στις δύσκολες συνθήκες, να ανταποκριθεί και να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο ώστε τα προβλήματα αυτά να επιλυθούν.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσίασαν τα αποσπάσματα της συζήτησης που έγινε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», όπως και η κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην «Αριστερή Παρέμβαση» και στον Ν. Ζήκο για την αρχική του τοποθέτηση.
Σε αυτήν, ο κ. Ζήκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της κτηνοτροφίας με τη μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων γάλακτος. Στις προτάσεις της «Αριστερής Παρέμβασης» ο κ. Ζήκος έθεσε ως προτεραιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε η ΔΩΔΩΝΗ να ξαναγίνει κρατικοσυνεταιριστική. Επίσης πρότεινε την επαναλειτουργία της ΣΒΕΚΗ και της ΕΛΒΙΖ. 
Εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» ο Μπάμπης Πάνης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας θα πρέπει να κατατίθενται ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και κοστολογημένες προτάσεις, ενώ για τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» ο Δημήτρης Χαμπίμπης τόνισε πως το πιο εύκολο πράγμα είναι οι καταγγελίες και οι γενικόλογες διαπιστώσεις. «Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να περιφέρονται στα πολιτικά γραφεία, επιζητώντας λύσεις από τους πολιτικούς παράγοντες. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την έρευνα για την παραγωγή νέων ποιοτικών προϊόντων, να εκσυγχρονίσουμε τις μονάδες αγροτικής παραγωγής και να εκπαιδεύσουμε τους κτηνοτρόφους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Κ. Κωτσαντής επέκρινε τις προτάσεις της ΑΡΠΗ λέγοντας πως περιλαμβάνουν μόνο τις «μισές αλήθειες». Ειδικά για τη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» τόνισε: «Αλήθεια, θα πρέπει να ξεχάσουμε το ρόλο της ΔΩΔΩΝΗΣ τα προηγούμενα χρόνια; Δηλαδή η ΔΩΔΩΝΗ είχε σώσει την κτηνοτροφία στην Ήπειρο; Τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και στο παρελθόν».

Αλ. Καχριμάνης – Κάποιοι 
δαιμονοποιούν 
την ανταγωνιστικότητα
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως και κάθε πολιτικό όργανο δεν θα πρέπει να στέλνει λάθος μηνύματα στους κτηνοτρόφους. «Κάποιοι δαιμονοποιούν την ανταγωνιστικότητα. Όποιος δεν παράγει ποιότητα και ποσότητα προϊόντων δεν μπορεί να επιβιώσει. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν όροι και κανόνες. Η Περιφέρεια δεν νομοθετεί, δεν αγοράζει, δεν πουλά. Το ενδιαφέρον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι διαρκές και όχι επίπλαστο», σημείωσε αρχικά, για να αναφερθεί στη συνέχεια στη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». «Με τους ιδιοκτήτες και τη διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» δεν έχω καμία προσωπική επαφή, όμως οι παραγωγοί με έχουν ενημερώσει ότι έχει βελτιωθεί το επίπεδο των σχέσεων, έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα στις πληρωμές και υπάρχουν νέα προϊόντα που διατίθενται σε νέες αγορές.
Για την πρόταση να ξαναγίνει κρατικοσυνεταιριστική, να πω μόνο ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Μέχρι και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πούλησαν τις μετοχές τους στη νέα ιδιοκτησία. Η εταιρεία ήταν και παραμένει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κτηνοτροφία της Ηπείρου. Δεν είναι όμως η μόνη. Υπάρχουν δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις στην Ήπειρο που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, ενώ μας χαροποιεί και η πρωτοβουλία κτηνοτρόφων να κινηθούν μόνοι τους, διαθέτοντας τα προϊόντα τους στην αγορά».

Συζήτηση για το αποθεματικό
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κας Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για το ενδεχόμενο και τα αποθεματικά της Περιφέρειας Ηπείρου να έχουν την ίδια τύχη με αυτά της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αποθεματικό, αλλά εάν γίνει συζήτηση για περικοπή ή αντίστοιχη διάθεση των πόρων, αυτό θα αποτελέσει «αιτία πολέμου», για τις Περιφέρειες.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου