Τελευταία Νέα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Υπάρχει θέμα Μεταξά στον ΠΑΣ;
Δημιουργείται Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 10:29
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου 2020
Επικαιρότητα

Έρχεται μείωση του αριθμού των ΔΕΥΑ της χώρας

Off

Σαν… βόμβα έσκασε η δήλωση του Γεν. Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπ. Περιβάλλοντος Μαν. Γραφάκου, η πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, με συνοπτικές διαδικασίες στη μείωση του αριθμού των ΔΕΥΑ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. 

Από ένα σύνολο 118 ΔΕΥΑ που λειτουργούν σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε, είτε θα καταργηθεί είτε – πιθανότατα – θα συγχωνευτεί με κάποια ή κάποιες άλλες όμορων περιοχών. Ο ίδιος βέβαια στις δηλώσεις του από τα Γιάννενα, αρνήθηκε, ότι πρόκειται για «βόμβα» και επικαλέστηκε την κοινή λογική, η οποία πρέπει να διέπει  τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων. Άλλωστε από το 2005 θα έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί στα πρότυπα και τις Κοινοτικές Οδηγίες, πλην όμως 15 χρόνια μετά, αυτό δεν έχει γίνει για τις περισσότερες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο ή να «σπάσει αυγά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γραφάκος.

Ο βασικός λόγος όπως ανέφερε, είναι η κοινή πλέον διαπίστωση, και σε εθνικό και σε κοινοτικό επίπεδο, ότι πολλές ΔΕΥΑ δεν έχουν την διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να υλοποιήσουν μελέτες, έργα, συντηρήσεις και να ελέγχουν τη λειτουργία των μονάδων.

«Θα ταρακουνήσουμε το σύστημα γιατί είναι το πρώτο που επισήμαναν οι κοινοτικοί εκπρόσωποι στις συζητήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο. Πιθανά να μην αφορά τις ΔΕΥΑ της Ηπείρου, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να «σπάσουμε αυγά». Όσες ΔΕΥΑ παραμείνουν σε λειτουργία θα έχουν τη διαχειριστική επάρκεια, για να υλοποιούν τις μελέτες και να αναλάβουν τη λειτουργία των μονάδων. Έρχεται τα επόμενα χρόνια, το μεγαλύτερο πρόστιμο στη χώρα από την Ε.Ε για τη διαχείριση των λυμάτων και αυτό δε γίνεται να το αφήσουμε έτσι», ανέφερε ο κ. Γραφάκος, που λίγο μετά στις δηλώσεις του έκανε επίκληση στην κοινή λογική.

«Η πρόθεση αυτή βασίζεται στην κοινή λογική. Δε θα συνεχίσουμε ένα μοντέλο που δε μας οδηγεί πουθενά. Θέλουμε να ενισχύσουμε ένα σύστημα υλοποίησης και παρακολούθησης έργων. Δε γίνεται το σύνολο της χώρας να προσβάλλεται επειδή κάποιοι δεν κάνουν τίποτε», πρόσθεσε.

 

«Μοντέλο ΣΔΙΤ» 

στα έργα των ΔΕΥΑ

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, η προοπτική αυτή σχετίζεται με τον τρόπο εκτέλεσης των έργων αποχέτευσης, αφού στη νέα προγραμματική περίοδο βασική προϋπόθεση της ανάδειξης αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου θα είναι η ανάληψη μέρους της ευθύνης λειτουργίας και συντήρησης από τον ανάδοχο, σε ένα μοντέλο ΣΔΙΤ, αντίστοιχο με αυτό στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Θα βάλουμε τέρμα στην ανάδειξη αναδόχων με τεράστια έκπτωση, στην κακή εκτέλεση των έργων και στον πλημμελή έλεγχό τους. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να είναι ταμπού και αυτό στην Ήπειρο το έχετε αποδείξει ότι δεν ισχύει, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Αττική ή στην Κέρκυρα, όπου οι δύο πρώην περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει τεράστια πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Γραφάκος.

 

Μία «προαναγγελία» 

από τον Καχριμάνη

Πριν τον κ. Γραφάκο, στο βήμα της εκδήλωσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου στη διαχείριση των λυμάτων, βρέθηκε ο Αλ. Καχριμάνης, που άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε και αυτός στην κακή λειτουργία πολλών ΔΕΥΑ. «Υπάρχουν δήμοι που δε διαθέτουν ΔΕΥΑ, που λειτουργούν πολύ καλύτερα στη διαχείριση των λυμάτων από άλλους που διαθέτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, ότι θα πρέπει το συντομότερο να τελειώσει η εκκρεμότητα της ΔΕΥΑΙ με το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.

Επίσης στάθηκε στην απόλυτη ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα με τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις ακόμη όμως και με τα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες στην πόλη των Ιωαννίνων, που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης.

Στην ανάγκη να προχωρήσει τέλος η μελέτη για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στη ΔΕ Παμβώτιδας και γενικότερα στο παραλίμνιο μέτωπο του λεκανοπεδίου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευαγ. Πήχας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου