Επικαιρότητα

Η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ιόνια

Off

Εντός του Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της χώρας σε κεντρικό επίπεδο για τα έργα που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, και στο πλαίσιο αυτό, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου των προτάσεων, να αφορά σε έργα υποδομών. 

Το αν θα συμπεριληφθούν όμως σε αυτόν τον κατάλογο που δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά αρκετά συνοπτικός, έργα οδικών υποδομών, που αφορούν στην Ήπειρο, όπως είναι η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. 

Το υπ. Υποδομών και Μεταφορών έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο τμήμα στην περιφέρεια Ηπείρου, μέσα από μία διαδικασία που είναι πρωτόγνωρη σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να δηλώσει βέβαιος για την αίσια κατάληξή της. 

Ένας από εκείνους που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι σε αυτή την προοπτική, τονίζοντας, ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να το αναλάβει η περιφέρεια Ηπείρου και ως προς το τεχνικό, αλλά και ως προς το οικονομικό του αντικείμενο, ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, επανήλθε με χθεσινές του δηλώσεις στο θέμα.

Αφού επανέλαβε, ότι κατά τη δική του άποψη, το υπουργείο μπορεί να «τρέξει» το έργο πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε περιφέρεια, πρόσθεσε, ότι ακόμη κι αν υπάρχει μία περίπτωση ένταξής του προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό θα σημαίνει, ότι θα υλοποιηθούν οι υφιστάμενες μελέτες και όχι κάποια νέα.

Βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας άλλωστε, όπως ανέφερε, είναι τα έργα να έχουν δημοπρατηθεί εντός του 2022 και να έχουν ολοκληρωθεί ως το 2026. «Θα μπορούσε πράγματι το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει μία λύση σε τέτοια έργα, όμως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το ακριβές πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και τα κριτήρια επιλεξιμότητας. 

Το Ταμείο συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα έργα υποδομής έρχονται σε δεύτερη φάση. Περίπτωση να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και να χρηματοδοτηθεί υπάρχει μόνο εάν προχωρήσει ως έχει με τις υφιστάμενες μελέτες. Διαφορετική περίπτωση δεν υφίσταται, γιατί απαιτείται μεγαλύτερο κονδύλιο και φυσικά περισσότερος χρόνος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου