Επικαιρότητα

30 εκατ. ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Off

Στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των 30 εκ. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, πέφτει πλέον το ενδιαφέρον και της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της περιφέρειας Ηπείρου, που θα κληθεί να οργανώσει για λογαριασμό των συναρμόδιων υπουργείων και να υλοποιήσει την απόφαση. 

Το ποσό που κατανέμεται συνολικά στην Ήπειρο είναι 30 εκ. ευρώ σε ένα σύνολο 1,5 δισ. για τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, πλην της Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν αυτή όμως, που άνοιξε το δρόμο, υλοποιώντας από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ.

Η επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του προγράμματος έγινε την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την περιφέρεια Ηπείρου από την προηγούμενη εβδομάδα να έχει αιτηθεί ποσό 30 εκ. ευρώ, το οποίο μπορεί να προκύψει από την αύξηση της υπερδέσμευσης των κονδυλίων του ΠΕΠ Ηπείρου.

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως η ενίσχυση θα δοθεί ως δημόσια στήριξη υπό τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης, μέχρι το 50% των δαπανών που πραγματοποίησε κάθε επιχείρηση το 2019.

 

Ικανοποίηση

Την ικανοποίηση του επιμελητηριακού κόσμου για την θετική αυτή εξέλιξη που μπορεί να αποδώσει άμεσα ένα σημαντικό και απαραίτητο ποσό για τα ταμεία των επιχειρήσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου, υπενθυμίζοντας πως το Επιμελητήριο από τον Μάρτιο είχε ζητήσει την απευθείας επιχορήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τη διαδικασία που τελικά σήμερα υλοποιείται.

«Τα 30 εκ. ευρώ θα είναι μία σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, ειδικά εάν συνδυαστούν και με άλλα μέτρα που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση. Το μήνυμα που περνάμε είναι η ισχύς εν τη ενώσει, αφού πείσαμε τον περιφερειάρχη, να επιμείνει σε αυτή τη διεκδίκηση και να φτάσουμε τελικά στο σημερινό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου για να σταθεί περισσότερο στην ανάγκη διασφάλισης μίας δίκαιης κατανομής. Το Επιμελητήριο θα συστήσει μία Ομάδα Εργασίας που θα προτείνει στην περιφέρεια την κατανομή του ποσού αυτού.

«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μην πάμε πάλι σε ενίσχυση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ούτε μόνον σε όσες έχουν πτώση του τζίρου τους, λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν στην Ήπειρο χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις που πρέπει να επιδοτηθούν για να μείνουν όρθιες και εκεί θα πρέπει να δοθεί το βάρος», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου