Επικαιρότητα

Απαραίτητη η μάσκα, θετικοί οι Γιαννιώτες

Off

Πρώτη ημέρα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στο δήμο Ιωαννιτών η χθεσινή και σε πολύ υψηλό ποσοστό, οι πολίτες έκαναν χρήση της προστατευτικής μάσκας τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους, όπως προβλέπει άλλωστε και η απόφαση. Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, ήταν εκείνοι που δεν έφεραν την προστατευτική μάσκα, κάτι που φαίνεται, ότι θα μας ακολουθεί στη διάρκεια των επόμενων μηνών, σίγουρα για το αμέσως επόμενο διάστημα, και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, εξέφρασε την άποψη, ότι η χρήση της μάσκας είναι απολύτως απαραίτητη, κάποιοι υποστήριξαν ότι το μέτρο θα έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα, αφού υπήρχε συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στα Ιωάννινα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αντίθετη άποψη, ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, αφού σε άλλες περιοχές με πολλά περισσότερα κρούσματα, δεν έχουν εφαρμοστεί τέτοια περιοριστικά μέτρα.

 

Η εξειδίκευση των μέτρων

Σε επτά άρθρα εξειδικεύονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από χθες έως τις 12 Οκτωβρίου στον δήμο Ιωαννιτών, τα οποία περιλαμβάνουν προσωρινή αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, απαγορεύσεις συνάθροισης κοινού και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας.  

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.

Η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται εντός των πρατηρίων υγρών καυσίμων), κάβες, καπνοπωλεία, παντοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναστέλλεται από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η αναστολή δεν αφορά τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τους αυτόματους πωλητές αγαθών, εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών.

Τίθεται ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ειδικώς σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, καθώς και τις συνδεόμενες με τις τελετές αυτές δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις τίθεται ανώτατο όριο 20 συμμετεχόντων.

 

Περιορισμοί 

στη δομή του Κατσικά

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης αποφασίστηκε η λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά του δήμου Ιωαννιτών από χθες έως τις 12 Οκτωβρίου. Η απόφαση προβλέπει τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η είσοδος στην ως άνω δομή φιλοξενίας τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του Διοικητή της δομής, των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) καθώς και πολιτών τρίτων χωρών στο πλαίσιο οργανωμένων μετακινήσεων, που διενεργούνται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μεταξύ δομών υποδοχής και φιλοξενίας εποπτείας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Διοίκηση της δομής φιλοξενίας οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη δομή μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του.

Εντός της περιμέτρου αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους της εν λόγω δομής φιλοξενίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

 

Αναβολή εκδηλώσεων 

του Πνευματικού Κέντρου

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του μέχρι 19 Οκτωβρίου οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Οι εκδηλώσεις που αναβάλλονται θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Επιπλέον στους πολίτες που χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου συνιστάται η ηλεκτρονική ή η τηλεφωνική επικοινωνία. Σε περίπτωση που η φυσική παρουσία στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου είναι αναγκαία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. 

 

Κλειστές οι εγκαταστάσεις 

του ΠΕΑΚΙ

Η Ε.Δ.  του Π.Ε.Α.Κ.Ι.  στο πλαίσιο των περιορισμών εξάπλωσης του COVID-19 στην περιοχή των Ιωαννίνων, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας, όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Π.Ε.Α.Κ.Ι. μέχρι και την προσεχή Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 12.00 τα μεσάνυχτα, όπου σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, θα επανεκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου