Επικαιρότητα

Τέλος Οκτωβρίου αναμένονται τα αναδρομικά

Off

Μαζί με τις κύριες συντάξεις στο τέλος Οκτωβρίου θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα υπάρχει χωριστός κωδικός για να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι τα ποσά που εισπράττουν.

Συνολικά  θα καταβληθούν αναδρομικά 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 350.000 συνταξιούχους του δημοσίου  και σε 750.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, Πρόκειται για αναδρομικά έντεκα μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Μάιο του 2016), τα οποία αφορούν σε περικοπές που είχαν γίνει σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ. Να σημειωθεί πως τα αναδρομικά που θα καταβληθούν  αφορούν στις κύριες συντάξεις.

Η αναφορά έγινε κατά την παρουσίαση στη Βουλή της τροπολογίας για την αντιστοίχιση της καταβολής αναδρομικών στους συνταξιούχους του δημοσίου με αυτή των αναδρομικών του ιδιωτικού τομέα η οποία αναμενόταν να ψηφιστεί χτες.

Η τροπολογία για το Δημόσιο συνάντησε τις αντιδράσεις της  της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση περικόπτει τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου και προκαταλαμβάνει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η τροπολογία της είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, καθώς προσβάλλει το δικαίωμα όλων των συνταξιούχων να προσφύγουν για τις διεκδικήσεις τους στα δικαστήρια.

 «Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού απέκλεισε ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα από τα αναδρομικά που δικαιούνταν, τώρα συνεχίζει τον εμπαιγμό και εις βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου», δήλωσε η η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ανέφερε ειδικότερα ότι η τροπολογία του υπουργού Εργασίας: «Περικόπτει τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου. Προκαταλαμβάνει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι κατάφορα αντισυνταγματική καθώς προσβάλει το δικαίωμα όλων των συνταξιούχων να προσφύγουν για τις διεκδικήσεις τους στα δικαστήρια».

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου