Αποχρώσεις

Ο απομονωμένος πολίτης αναζητά την κρατική μέριμνα

Off

Η κίνηση να γίνουν γρήγορα τεστ αυτές τις ημέρες σε όποιον θέλει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πλατεία, είναι μία επιλογή προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο για λόγους επιδημιολογικούς για την πορεία της μετάδοσης της νόσου στην περιοχή, κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως τους ειδικούς. Αλλά και γιατί δείχνει το ενδιαφέρον του κράτους για τους κατοίκους της περιοχής που αγωνιούν και αναζητάνε βοήθεια.

 

Συχνά, έχει σημασία όχι μόνο μία δράση, μία ενέργεια, αλλά κι αυτή καθ’ αυτή η εντύπωση που δίνει, η αίσθηση που αφήνει. Κι έχει σημασία να βλέπει και να αισθάνεται ο πολίτης ότι η Πολιτεία είναι κοντά του και κινείται βάσει ενός σχεδιασμού.

Γιατί τώρα που το θερμόμετρο της ανησυχίας και της έντασης δείχνει υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί άνθρωποι να νιώσουν απομονωμένοι, αποκομμένοι από τις εξελίξεις, αβοήθητοι.

 

Το καλοκαίρι ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ τοπικών αρχών και κεντρικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της πανδημίας, με κύριο ζητούμενο  μία πολιτική ενημέρωσης της κοινής γνώμης που να απαντά και στις τοπικές ανάγκες. Τότε όμως η Ήπειρος κατέγραφε ελάχιστα κρούσματα.

Σήμερα το αίτημα για ενημέρωση υπάρχει προφανώς, όμως συνδυάζεται και μία ευρύτερη ανάγκη για συντονισμό και οργανωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών. Κι αυτό απαιτεί τη συνεργασία τοπικών και κεντρικών φορέων.

 

Η αγωνία που εκφράζουν οι γονείς στα σχολεία, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Μπορεί να μην έχουν δίκιο σε όλα, μπορεί να ισχύουν εγκύκλιοι εύκολα προσβάσιμες από όλους για το τι γίνεται σε τυχόν κρούσμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνονται και μόνες τους οι οικογένειες με μοναδική σύσταση την καραντίνα στο σπίτι. 

Υπάρχουν πολλά ζητήματα γύρω από τη νόσο. Ένας καταστηματάρχης που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος για παράδειγμα, ανησυχεί όταν του λένε να καθήσει σπίτι του για 14 ημέρες προληπτικά- κάτι που είναι σωστό μεθοδολογικά- γιατί δεν είναι σίγουρος ότι θα βρει την πελατεία του σε δύο εβδομάδες. Ανάλογα και ο ιδιωτικός υπάλληλος που ανησυχεί και για τη θέση του και για την επιβίωση της επιχείρησης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις που θα αυξάνονται σταδιακά, η απάντηση είναι η άμεση χορήγησης επιδότησης χωρίς άλλα κριτήρια πλην μία γνωμάτευσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σύσταση περί καραντίνας.

Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε αυτήν την κατάσταση που βιώνει μπροστά στη μεγάλη προσπάθεια για την αναχαίτιση της νόσου. Και σε αυτά τα «μικρά» θέματα θέλει να νιώθει δίπλα του το κράτος. 

 

Με τον παλιό τρόπο

Αυτές τις μέρες συγκρούστηκε άγρια η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο πολύ δημοκράτης και ποιος στήριξε την ακροδεξιά. Μην βιαστείτε όμως να πάρετε θέση, όχι γιατί δεν πρέπει, αλλά γιατί δεν έχει σημασία. Σίγουρα άλλωστε, θα έχετε χάσει κάποια επεισόδια και δύσκολα θα μπορέσετε να φτάσετε στην πλήρη τεκμηρίωση τη θέση σας,. Γιατί τα δύο κόμματα έφτασαν πολύ μακριά την κόντρα. Από τη χούντα, στον Εμφύλιο, τα Δεκεμβριανά, τον Στάλιν και τον Μουσολίνι και ως και τη Γαλλική Επανάσταση- δεν είμαι σίγουρος αν δεν άκουσα και κάτι για την αρχαία Σπάρτη και την καταγωγή εξ αίματος. Όλη αυτή η διαδρομή τροφοδοτεί με επιχειρήματα τη Δεξιά και την Αριστερά για τη σχέση τους με τη δημοκρατία, οπότε δύσκολα ο μέσος πολίτης μπορεί να έχει και ολική θέαση του πεδίου.

 

Κατά βάση όμως αυτές οι συγκρούσεις είναι βαρετές. Ναι, βαρετές, και είναι βαρετές γιατί συνομιλούν με το παλιό και μόνο. Προσέξτε, δεν είναι ιστορικές, δεν αντλούν επιχειρήματα από την ιστορία για να φέρουν διδάγματα για το σήμερα, αλλά χρησιμοποιούν τον παλιό τρόπο, τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, ακόμα και το παλιό ύφος και λεξιλόγιο. Γιατί το κάνουν; Γιατί δεν έχουν άλλες λύσεις, δεν μπορούν αλλιώς.

 

Άλλωστε η δημοκρατία στην Ελλάδα, είναι μεν πάντα ζωηρή και ένθερμη, στηρίζεται όμως σε ένα πολιτικό σκηνικό που δεν έχει μάθει την ανοιχτή κοινωνία και την έκθεση στις νέες ιδέες. Η πολιτική στην Ελλάδα ιστορικά θέλει να καθορίζει τη δημοκρατία και να καθοδηγεί τον πολίτη και όχι να συνομιλεί, να εμπνέεται και να αφήνεται στις αλλαγές των καιρών. 

Υπάρχει εναλλακτική; Δύσκολα όσο δεν δρα και ο πολύς κόσμος. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου