Επικαιρότητα

Θετική απήχηση είχε το κάλεσμα για τεστ

Off

«Ουρές» σχημάτισαν από νωρίς το πρωί οι πολίτες των Ιωαννίνων μπροστά στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να κάνουν το τεστ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. 

Η πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, την 6η ΥΠΕ και την 1η ΤΟΜΥ σε μία χρονική στιγμή, που ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην ΠΕ Ιωαννίνων ήρθε να απαντήσει και σε μία γενικότερη ανάγκη των πολιτών, αλλά παράλληλα να χαρτογραφηθεί και η εικόνα της πόλης, με όσο πιο μεγάλο εύρος γίνεται. Η ανοιχτή πρόσκληση των συναρμόδιων υπηρεσιών για να υπάρξει προσέλευση των πολιτών έπιασε τόπο και χθες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14.00 είχαν γίνει περίπου 500 τεστ. 

Ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των τεστ, παρά μόνο στους πολίτες που έχουν εξεταστεί και ακόμη ειδικότερα σε εκείνους που βρίσκονται θετικοί, οι οποίοι ενημερώνονται και καθοδηγούνται ώστε να κάνουν και μοριακό τεστ στη συνέχεια, για μεγαλύτερη ακρίβεια και επιβεβαίωση, ενώ τίθενται αυτομάτως σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ανεπιβεβαίωτες ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο σύνολο των τεστ που έγιναν το πρωί, τα θετικά ήταν σχεδόν μηδενικά. 

Η διαδικασία σύμφωνα με τον Γ. Δελλή από την ομάδα διαχείρισης covid του ΕΟΔΥ είναι γρήγορη και ασφαλής και απηύθυνε και αυτός ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να σπεύσουν για να κάνουν τα τεστ μέχρι και την Παρασκευή. 

Ο στόχος και η λογική των rapid tests είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να προσέλθουν και αφετέρου να διαπιστωθεί με ένα ακόμη εργαλείο, η επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής. Πρόσθεσε ακόμη, ότι από τον Μάιο, όταν και άρχισε η λειτουργία και των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ έχουν διενεργηθεί στην περιοχή 30.000 μοριακά τεστ.

«Αυτό που επιζητά πρωτίστως ο ΕΟΔΥ είναι να γνωρίσει την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, για να σχεδιάσει τα μέτρα με καλύτερο τρόπο και να απευθύνεται πιο συγκεκριμένα στους πολίτες, ζητώντας να τα εφαρμόσουν», τόνισε ο κ. Δελλής.

 

Δεν επιτρέπεται 

εφησυχασμός

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για την απόλυτη ανάγκη της συνεργασίας των φορέων κυρίως όμως της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, ώστε η κατάσταση να μην φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα και να μην πιεστεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

«Είναι μεγάλη η αγωνία των πολιτών για την κατάσταση φαίνεται όμως, ότι έπρεπε να φτάσουμε στα δύσκολα για να συνειδητοποιήσουμε ότι αντιμετωπίζουμε μία διαφορετική πραγματικότητα. Ίσως ο εφησυχασμός το καλοκαίρι, ότι στα Γιάννενα δεν έχουμε καθόλου κρούσματα, να μας οδήγησε σε αυτό το σημείο, να δώσουμε το περιθώριο για να γίνει η διασπορά του ιού», σημείωσε, για να εκφράσει τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για τον προγραμματισμό ανοιχτών συγκεντρώσεων, παρά τον περιορισμό που ισχύει για το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των 9 ατόμων, ανά συνάθροιση.

 

Τι είπαν οι πολίτες

Η προσέλευση του κόσμου από νωρίς το πρωί και η υπομονή που επέδειξε, αν και η διαδικασία εξελίσσεται ταχύτατα, απέδειξε, πλην των άλλων και την ευαισθητοποίηση, αλλά και την αγωνία τους, στη δεδομένη τουλάχιστον χρονική στιγμή.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00 και θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή με τη διενέργεια των τελευταίων τεστ από τις 10.00 έως τις 14.00.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου