Αποχρώσεις

Η οικονομική πολιτική να έρθει κοντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων

Off

Αρκετοί είναι ήδη οι επαγγελματικοί κλάδοι που ζητάνε αλλαγές στα κριτήρια ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την περίοδο μέσω της Περιφέρειας. Αυτό όμως σημαίνει ότι το πρόγραμμα προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, είχε αποτέλεσμα ήδη από την ανακοίνωσή του. Και είναι λογικό γιατί πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απαντά στις κρίσιμες ανάγκες της αγοράς, που δεν είναι άλλες από την άμεση διοχέτευση ρευστότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαριές συνέπειες από την πανδημία. Έστω και πρόσκαιρα.

 

Η έκτακτη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από τον Μάρτιο και μετά κρίθηκε αυστηρά και από εμάς εδώ και από άλλες πλευρές, κυρίως γιατί δεν ασκούσε οριζόντιες παρεμβάσεις με ζεστό χρήμα στο χέρι. Κύριο στόχο είχε τη μεσοπρόθεσμη αντοχή της αγοράς και τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι ως ένα βαθμό κατάφερε να αναχαιτίσει τα μαζικά λουκέτα και παράλληλα να μην αφήσει να χαθεί η κατανάλωση, στην οποία πάντως βοηθάνε πιο αποφασιστικά οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις. Ο περιορισμός επιπλέον της κίνησης και η καραντίνα ευνόησαν την αποταμίευση.

 

Αν όμως τον Μάρτιο η αγορά χρειαζόταν χρήμα, μία φορά, το χρειάζεται πλέον σήμερα 10 φορές και τον ερχόμενο Μάρτιο θα το χρειάζεται 100 φορές. Πλέον περνάμε σε μία μακρά περιόδο που θα χρειαστούν αντοχές, έναν μαραθώνιο που απαιτεί μεγάλες εμβέλειας παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει ανάκαμψη από το 2022. 

Η προετοιμασία για αυτήν τη μακρά περίοδο προϋποθέτει σήμερα έρθει κοντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων η πολιτική για την οικονομία, Να ακούσει τις ανάγκες των επαγγελματιών και των εμπόρων και να δράσει άμεσα, ακόμα και αν ίσως έχει διαφορετικές στρατηγικές αντιλήψεις για το μέλλον. Σε αυτή τη φάση το πιο κρίσιμο είναι η γείωση στην πραγματικότητα και οι συνεργασίες όλων με όλους, αν θέλουμε η άνοιξη και το καλοκαίρι να μας βρει και όλους ενεργούς. 

 

Ο κόσμος ανταποκρίνεται

Το αν θα πάμε σε μία νέα γενικευμένη καραντίνα κανείς δεν το γνωρίζει. Άλλωστε μία τέτοια απόφαση είναι τόσο δύσκολη για την Πολιτεία, που αν έρθει θα σημαίνει ότι θα είναι και δύσκολα τα πράγματα με την πανδημία, οπότε θα έχουμε κι άλλα να σκεφτόμαστε. Όμως κανείς μας δεν θέλει να κλειστεί μέσα. Κι όχι μόνο γιατί ξέρουμε πόσο βαριές είναι οι συνέπειες στην οικονομία, αλλά και γιατί κατανοήσαμε την άνοιξη, πόσο επώδυνη μπορεί να γίνει η απομόνωση, η αποξένωση. Πόσο να αποφύγεις τη ζωή, για να την προστατεύσεις.

 

Αντίθετα, οι άνθρωποι δείχνουν προθυμία να συμμετάσχουν στην αλλαγή της κατάστασης. Αυτό σημαίνει η μεγάλη συμμετοχή στα μαζικά τεστ στην πλατεία. Σημαίνει, θέλω να ελεγχθώ για να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους οικείους μου. Είναι μία κίνηση προς τα εμπρός. Και μπορούμε να κάνουμε και μία παραλληλία με την επίσης μεγάλη επιτυχία που είχαν όλες οι αιμοδοσίες που έγιναν πάλι στην πλατεία και άλλους δημόσιους χώρους την προηγούμενη περίοδο. Ο κόσμος έβγαινε έξω για να συνδράμει στην έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία.

 

Το έχουμε δει όλο αυτό το μακρύ διάστημα της ανησυχίας. Οι άνθρωποι, ο πολύς κόσμος ανταποκρίνεται και στις συστάσεις και στα μέτρα και στο κάλεσμα για συμμετοχή. Είναι ίσως ένα από τα πιο ωραία και πιο σημαντικά για το μέλλον αποτελέσματα αυτής της κατά τα άλλα τόσο δύσκολης κατάστασης.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου