Επικαιρότητα

Ακόμη μεγαλύτερη η πίεση στο Πανεπιστημιακό

Off

Ακόμη μεγαλύτερη έγινε η πίεση στο ΠΓΝΙ που ως το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Δυτ. Ελλάδα για τον covid έχει κληθεί να νοσηλεύσει το σύνολο σχεδόν των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας, παρουσιάζοντας είτε επιβαρυμένη κατάσταση είτε ακόμη και ήπια συμπτωματολογία. 

Από τα βράδυ του Σαββάτου τέθηκε σε λειτουργία η τρίτη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, η οποία όμως δε διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τυχόν διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσε την συγκρατημένη αισιοδοξία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ 

Ι. Καρβέλη για άμεση ενίσχυση των δυνατοτήτων των νοσοκομείων και ανταπόκριση και των άλλων περιφερειακών δομών τριτοβάθμιας υγείας στην περιοχή, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες για Μονάδες Λοιμώξεων με το υφιστάμενο προσωπικό. Η αναφορά αυτή γίνεται κυρίως για το νοσοκομείο Χατζηκώστα και επισημάνθηκε στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον κ. Καρβέλη, αφού διαπιστώθηκε, ότι ο χώρος μπορεί να βρεθεί και αυτός δεν είναι άλλος από ένα τμήμα του Πολυδύναμου, όχι όμως και το προσωπικό, το οποίο απλώς σήμερα δεν επαρκεί.

Η κατάσταση στο ΠΓΝΙ είναι εξαιρετικά δύσκολη σε σχέση όμως με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αρνητικής πίεσης και όχι στη ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, καθώς ο προβληματισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν η ΜΕΘ ήταν ασφυκτικά γεμάτη από ασθενείς covid. 

Εκτός από το Χατζηκώστα που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να μπει στη μάχη, με μία νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, ασθενείς με covid που παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία θα νοσηλεύονται στο εξής και στα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών.

 

Τα κρούσματα στο Γηροκομείο

Επίσης, την ίδια στιγμή, εξετάζονται και άλλες λύσεις για τη μεταφορά και νοσηλεία σε άλλο χώρο πλην του ΠΓΝΙ, των 14 πλέον ηλικιωμένων από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων», η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία. Παρόλα αυτά με βάση τα πρωτόκολλα που υποχρεούνται οι γιατροί να τηρούν, οι ηλικιωμένοι ασθενείς από Γηροκομεία θα πρέπει να νοσηλεύονται ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, μέχρι το ιικό τους φορτίο να εξαφανιστεί.

Όπως επισημαίνουν από το ΠΓΝΙ, με βάση την εικόνα των ασθενών αυτών, θα μπορούσαν τουλάχιστον 10 κλίνες στην 1η και 2η ΜΕΛ να αδειάσουν, επομένως η πίεση δε θα ήταν τόσο ισχυρή.

Όπως ανέφερε η Στ. Τσιάρα, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ιατρός – παθολόγος στο ΠΓΝΙ, το πρωτόκολλο επιτρέπει τη νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτωματολογία, σε κοινούς θαλάμους, χωρίς αρνητική πίεση, «αρκεί οι ιατροί και νοσηλευτές να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης».

Θα μπορούσαν ωστόσο να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό από ιδιώτες συναδέλφους(;) ρωτήθηκε η κα Τσιάρα. «Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και είναι επαρκές, ώστε να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία. Δε νομίζω όμως, ότι βρισκόμαστε ακόμη σε μία τόσο επικίνδυνη κατάσταση, ώστε να μιλήσουμε για επίταξη των ιδιωτών ιατρών», ανέφερε η κα Τσιάρα.

 

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο αριθμός των 13 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα Γιάννενα το Σάββατο και των 23 την Κυριακή, απλώς επιβεβαίωσε, ότι το καμπανάκι κινδύνου για την ΠΕ Ιωαννίνων συνεχίζει να χτυπά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στην καθημερινή ενημέρωση είπε πως τα Γιάννενα βρίσκονται μεταξύ των περιοχών, που έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αλλά παράλληλα και η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης και ειδικά στο ΠΓΝΙ σχετικά με τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιβολή ή όχι ενός τοπικού lockdown στα Γιάννενα. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την περιοχή της Κοζάνης βρίσκεται στη διασπορά του ιού που στα Γιάννενα εντοπίζεται εντός του αστικού ιστού, ενώ στην Κοζάνη στο σύνολο της ΠΕ.

«Ελπίζουμε, ότι αυτήν την εβδομάδα η κατάσταση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και θα δούμε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται, να αποδίδουν», σημείωσε η κα Τσιάρα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου