Επικαιρότητα

Κρίσιμες οι μέρες για την πορεία της διασποράς 

Off

Στην κατάσταση που επικρατεί τις βραδινές κυρίως ώρες στα στέκια της νεολαίας, με φαινόμενα συνωστισμού ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα όταν και σταματά η λειτουργία των καταστημάτων επικεντρώθηκε ένα βασικό σκέλος της συζήτησης που έγινε στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, το μεσημέρι του Σαββάτου, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. 

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε ήταν και μία αποστροφή του λόγου του κ. Χαρδαλιά, για επικαιροποίηση της στρατηγικής ελέγχου σε γειτονιές της πόλης, αφού ένας μεγάλος αριθμός των θετικών κρουσμάτων στα Γιάννενα το τελευταίο 10ήμερο, αναφέρεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, που κατά δήλωσή τους είχαν έντονη κοινωνική δραστηριότητα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το προηγούμενο διάστημα. 

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου μετά το τέλος της σύσκεψης στην Περιφέρεια δόθηκε η σχετική εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων με την ΕΛ.ΑΣ να προχωρά αρχικά σε συστάσεις και στη συνέχεια σε βεβαιώσεις παραβάσεων με την επιβολή αυστηρών προστίμων σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και για υπέρβαση του ανώτατου αριθμού θαμώνων, αλλά και για μη χρήση της προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό.

Επίσης, το Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ έβαλε λουκέτο για διάστημα δύο εβδομάδων σε κεντρικό κατάστημα λόγω υπεράριθμων πελατών, επιβάλλοντας και πρόστιμο 3000 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί τις νυχτερινές κυρίως ώρες στα στέκια της νεολαίας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ, αλλά και του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

 

Το καμπανάκι κινδύνου 

Πολύ κοντά, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μακριά βρίσκονται τα Ιωάννινα από το ενδεχόμενο επιβολής ενός τοπικού lockdown, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από τα Γιάννενα, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο διοικητήριο της περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ και επιτελικά στελέχη της Πολ. Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Η κατάσταση και στα Γιάννενα σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά παραμένει κρίσιμη, και η πορεία της διασποράς τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με συνολικά 17 κριτήρια και παραμέτρους που εξετάζονται συνεχώς, θα κρίνει εάν τελικά η πόλη θα πάει ή όχι σε lockdown.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον αστικό ιστό της πόλης και όχι στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι ένα στοιχείο που σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά διαφοροποιεί την κατάσταση στα Γιάννενα σε σχέση με την Κοζάνη, όπου η διασπορά είναι πολύ περισσότερο εκτεταμένη.

Παρόλα αυτά στα Γιάννενα υπάρχουν συνολικά 256 ενεργά κρούσματα και 520 στενές επαφές αυτών που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου και κινδύνου, αφού εκτός από τις πολλές επαφές που έχουν τα άτομα αυτά, υπάρχει και το στοιχείο των μετακινήσεων και εντός της ΠΕ, αλλά και εκτός αυτής σε όλη την Ήπειρο.

Στα αξιοσημείωτα, πλην των εκκλήσεων και συστάσεων για αυστηρή τήρηση των μέτρων και κυρίως για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η αναφορά του κ. Χαρδαλιά, ότι τα rapid tests , πλην αυτών που κάνουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία δεν είναι αξιόπιστα.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου