Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 07:47
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2020
Ελλάδα

Ιστορική συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες

Off

Ιστορικές διαστάσεις λαμβάνει η συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από την Ελλάδα και την Αλβανία, όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα.

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε: «Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά».

Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ' αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Τέλος, είπε ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. «Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα», υπογράμμισε.

 

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, 

Νίκου Δένδια

 

Στη δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, για τις διμερείς μας σχέσεις, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Μας ενώνουν πάρα πολλά.  Και η παρουσία μου εδώ σήμερα αποσκοπεί στην υπογράμμιση μιας θετικής και δυναμικής ατζέντας στις σχέσεις μας.

Έχουμε ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε αυτές τις σχέσεις ακόμα περισσότερο και να λύσουμε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού τις όποιες τυχόν εκκρεμότητες.

Ιδιαίτερα σημαντική γέφυρα των δεσμών μας είναι κατ’ αρχήν η ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία. Γέφυρα, επίσης, είναι οι χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Επιτρέψετε μου, κύριε Πρωθυπουργέ, να τονίσω την σημαντική οικονομική συνεισφορά τόσο των Ελλήνων πολιτών στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας όσο και των Αλβανών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως ξέρετε, Ελλάδα και Αλβανία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις,

Από την πλευρά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας -όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Αλβανία- προς όφελος των χωρών και των λαών μας.

Νομίζουμε πως αυτή η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ, με προσήλωση στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας που θα ενδυναμώσουν τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή μας.

Η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι κοινός μας στόχος.

Είμαστε πρόθυμοι να συντρέξουμε την Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπου εσείς και η κυβέρνησή σας κρίνετε ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα, μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, υποστηρίζει σταθερά και διαχρονικά σαν στρατηγικό στόχο την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Και με τον κύριο Πρωθυπουργό και με τον ασκούντα χρέη Υπουργoύ Εξωτερικών, τον κύριο Cakaj, νωρίτερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια ευρύτατη θεματολογία.

Συζητήσαμε το θέμα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Η επίλυση αυτής της διαφοράς θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες μας και, βεβαίως, άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απόλυτη συμφωνία  τη θέση του Πρωθυπουργού, κ. Rama, ότι  η λύση αυτή θα έχει ως θεμελιώδη βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που και οι δύο χώρες έχουμε προσυπογράψει.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να επαναλάβω αυτό που ο πρωθυπουργός μόλις είπε, ότι, έχοντας εξετάσει ενδελεχώς αυτό το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη. Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συμφωνία μας αυτή, Ελλάδας και Αλβανίας, βασίζεται στην σταθερή προσήλωση και των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Αναφερθήκαμε, επίσης, στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας του 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία του 1996 χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μία νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και να οργανώσουμε G2G, government-to-government, συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Αναφερθήκαμε στα ζητήματα του εμπολέμου. Αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, αποτελεί έναν αναχρονισμό, είμαι βέβαιος ότι και αυτό θα το λύσουμε μαζί. Είναι μεγάλη μου χαρά που έχω την ευκαιρία να το πω αυτό εδώ από τα Τίρανα στην αλβανική κοινή γνώμη μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Συζητήσαμε επίσης και για τη γέφυρα – μία από τις γέφυρες που μας ενώνουν.

Αναφέρομαι στα μέλη της μειονότητας και στο πνεύμα το οποίο πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε ακόμη πιο μπροστά. Και είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μία άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιμέλεια 

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου