Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 07:04
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτωβρίου 2020
Επικαιρότητα

Κρίσιμη ημέρα για τη λήψη και νέων μέτρων 

Off

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή αφού θα κριθεί αν θα επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα σε περιοχές της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα Ιωάννινα.

Από το ρεκόρ των 667 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το τελευταίο 24ωρο, τα 250 καταγράφονται στην Αττική -δεύτερο αρνητικό ρεκόρ- ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 125 νέα κρούσματα, στη Βοιωτία 30, στην Κοζάνη 20, στις Σέρρες 10, στη Λάρισα 16, στα Ιωάννινα 15, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, άρα ακόμη επικίνδυνη,  επαναλαμβάνοντας πως οι έλεγχοι είναι διαρκείς για την τήρηση των μέτρων και τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών.

Όπως πάντως, ανακοίνωσε πως η κατάσταση στην Αττική είναι σταθερή και δεν καταγράφεται αύξηση σε κρούσματα και θανάτους.

«Ο κεντρικός τομέας της Αττικής είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση, δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει τη μητροπολιτική Αθήνα, η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα» σημείωσε.

Απευθυνόμενος, όμως στους πολίτες Θεσσαλονίκης, Καστοριάς και Ιωαννίνων, επέστησε την προσοχή να είναι σε επαγρύπνηση. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως σήμερα, 21 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στην Καστοριά και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας με τους τοπικούς φορείς. 

Με την έκκληση προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς και των Ιωαννίνων ζήτησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σε πλήρη εγρήγορση και να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές είναι αυξημένο.

Η κατάσταση στους τρεις αυτούς νομούς θα αξιολογηθεί σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα, από την ειδική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η Θεσσαλονίκη μετρούσε χτες 652 ενεργά κρούσματα και είναι στο επίπεδο 2, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά που είναι στο επίπεδο 3 με 263 και 124 ενεργά κρούσματα, αντίστοιχα. Και στις τρεις αυτές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει επιθετική, άρα εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, τόνισε ο υφυπουργός.

Επισήμανε ακόμα πως και η Βοιωτία και οι Σέρρες εμφανίζουν αυξητικές τάσεις κρουσμάτων τα δύο τελευταία 24ωρα. Απηύθυνε δε αι στους δύο αυτούς τοπικούς  πληθυσμούς έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή και πσιτή εφαρμογή των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε, η τροπή προς το χειρότερο.

 

Τα κρούσματα

Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 667 νέα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

15 στα Ιωάννινα

Ειδικότερα ως προς την κατανομή:

45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές

125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων  24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27  αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

15 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην  Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου