Επικαιρότητα

Ναι και όχι στην πρόταση δυσπιστίας στον υπ. Οικονομικών

Off

Με την κατάρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. 

Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν πολλοί βουλευτές της Ηπείρου.

Από τους βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν την πρόταση, στο σύνολό τους, ο Σταύρος Καλογιάννης μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 «Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο σχεδιασμού του “Next Generation EU” και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19 και την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Θα χρειαστούν σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021 προβλέπει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 6,75 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια στη μετά-Covid-19 εποχή και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Αφήνουμε πίσω μας το χθες, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων.

Ολοφάνερη κίνηση τακτικής με σκοπό να «ξεπλυθούν» οι σοβαρές αμαρτίες του ως κυβέρνησης για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους είναι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας στη Βουλή κατά τη σχετική συζήτηση. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να θυμούνται οι πολίτες ότι ως κυβέρνηση κατάργησε με δύο νόμους την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκτόξευσε τα χρέη σε εφορία, ταμεία και τράπεζες κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτό το εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ, από την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης στην ευθυνοφοβία του ως κυβέρνησης και πάλι στην ανευθυνότητα του σήμερα, πρέπει να τη θυμούνται οι πολίτες. Γιατί το υπόστρωμα, είτε στη μια, είτε στην άλλη κατάσταση, είναι ένα. Και λέγεται υποκρισία!», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Γ. Στύλιος βουλευτής της ΝΔ από την Άρτα ανέφερε ότι  «Η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δεδομένη χρονική στιγμή καταδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά. Δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Επιλέγει τη σύγκρουση και τη σκληρή αντιπαράθεση. Με την άκαιρη πρόταση δυσπιστίας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιστρέφει στον πραγματικό της εαυτό, στον ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος, της σύγκρουσης και των μνημονίων, των υπερβολών, στα μεγάλα λόγια, στις υποσχέσεις, στα ψέματα».

Στην ομιλία του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα αναφέρθηκε:

«Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα δεν τόλμησε να το προτείνει ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και βρεθήκατε εσείς, άξια παλικάρια και άξιες κόρες του ΔΝΤ, να φέρετε ένα Νομοσχέδιο, το οποίο δεν είχε φανταστεί κανείς. Και λέτε στους πολίτες ότι θα πτωχεύσουν όλοι. Θα γίνεται υποχρεωτική πτώχευση ακόμα και για φυσικά πρόσωπα. Θα χάνουν την κυριότητα της Πρώτης Κατοικίας. Μειώνετε στα κρυφά, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, το ακατάσχετο στα 611 ευρώ από τα 1.200 ευρώ που είναι σήμερα. Ο ιδιοκτήτης θα γίνει ενοικιαστής στο σπίτι του. Και εσείς, οι της Νέας Δημοκρατίας συζητάτε περί ανέμων και υδάτων. Θα επικαλεστώ ένα κομμάτι από το φοβερό έργο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το οποίο σε μια στροφή ενός τραγουδιού αναφέρει, «στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες, ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες». Η κοινωνία βλέπει μια κυβέρνηση, τη δική σας κυβέρνηση, που βγάζει τα σπίτια τους στο σφυρί.», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας, τόνισε ιδιαίτερα ότι, το Κίνημα Αλλαγής, δεν δίνει καμία ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε στην Κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε στον κ. Μητσοτάκη, και όχι μόνο σε ένα μεμονωμένο Υπουργό της Κυβέρνησης. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά, ότι επέλεξε να αποδώσει μομφή στον Υπουργό Οικονομικών, μεμονωμένα, απαλλάσσοντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση από κάθε ευθύνη και επιλογή για την συνολικά ασκούμενη πολιτική.

Επεσήμανε ότι, το νομοσχέδιο οδηγεί σε πτώχευση και πλειστηριασμούς και της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, χωρίς καμία προστασία για τους αδύναμους δανειολήπτες και χωρίς δεύτερη ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση, μιας παράταξης που είναι απόλυτα υπεύθυνη και ουδέποτε έχει αναλάβει τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009, τονίζοντας πως έλαβε τη λαϊκή εντολή τον Ιούλιο του 2019 μετά την πενταετή καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενη ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου