Επικαιρότητα

Κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων

Off

Προς όλες τις κατευθύνσεις θα κινηθεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ώστε να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά τώρα που βιώνουν και τους περιορισμούς των μέτρων του επιπέδου 4.

«Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι έτοιμο να συμπαρασταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη μας γιατί  αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι  ότι η οικονομία δεν στηρίζεται μόνο σε ένα κλάδο και γι’ αυτό  δεν μπορεί να στοχοποιείται  μόνο ένας.

Έχουμε ζητήσει την ευθύνη από όλους, από τους πολίτες, από τους  θεσμούς, τους κυβερνόντες, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την πληρώνουν μόνο τα μέλη μας και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος», σημείωσε σε δηλώσεις του χτες ο πρόεδρος Δ. Δημητρίου.

Προσδιορίζοντας τους στόχους των διεκδικήσεων, ανέφερε:

«Εμείς προχωράμε  εκ νέου σε κάποιες δράσεις, ήδη από χθες αποστείλαμε στον ΓΓ  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ τον κ. Σκάλκο, επιστολή μας που ζητάμε την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» τουλάχιστον στο  διπλάσιο  και πιο συγκεκριμένα στα 60 εκατομμύρια και βέβαια, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά και πρέπει να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι το ποσό που εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ ενώ τα χρήματα που δόθηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα από τις περιφέρειες δεν ξεπερνάει  τα 500 εκατομμύρια και όπως αντιλαμβάνεστε προκύπτει το ερώτημα, τα υπόλοιπα χρήματα προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν».

Έφερε δε, ως παράδειγμα και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  «όπου τετραπλασιάστηκε το αρχικό ποσό χρηματοδότησης και από 1 0εκ. έφτασε στα 40 εκ, αλλά ήταν μια πρόταση  από όλους τους φορείς, από όλους τους δήμους, όλα τα επιμελητήρια και την ίδια  την περιφέρεια».

«Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία δεν θα υπάρξει αύριο,  ξέρουμε ότι δεν θα είναι ένας αποκλεισμός  μόνο 14 ημερών αλλά ενός τουλάχιστον μήνα .

Εμείς  ξεκινάμε και μελετάμε  νέες  προτάσεις για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις –μέλη μας,  στη  αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, των γενικών συνελεύσεων των εταιριών και άλλων σημαντικών ζητημάτων.

Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει το κράτος, να ανακοινωθούν τα αποτέλεσμα των επιλέξιμων  από όλα  τα προγράμματα, χαρακτηριστικά το πρόγραμμα Γενικής επιχειρηματικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αφορά  την μεταποίηση, τον τουρισμό και την παροχή  υπηρεσιών, όπου ο  Α’ κύκλος έκλεισε στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο Β’ κύκλος  στο τέλος Ιουλίου και κλείνει   και ο Γ’΄ κύκλος και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι  επιλέξιμες επιχειρήσεις για να κινηθεί η οικονομία και να γίνει η μόχλευση που χρειάζεται», πρόσθεσε για τον δεύτερο στόχο.

 

Ο Δήμος

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δημητρίου και στα μέτρα του Δήμου, τα οποία δεν θεωρεί ότι επαρκούν.

«Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι εδώ να δέχεται  τα προβλήματα των επιχειρηματιών, να λύνει και να βοηθά σε όλα τα θέματα τους  και όλοι μαζί σαν  μια γροθιά, να περάσουμε αυτόν τον κυκεώνα, που δεν θα είναι μόνο οι 30 ημέρες, αλλά δυστυχώς θα είναι παραπάνω από τρεις μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε ζητήσει από τον Δήμο Ιωαννιτών να πάρει κάποια μέτρα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατώτερα των περιστάσεων. Δεν είναι σε σύγχυση ούτε η επιχειρηματικότητα, ούτε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, λυπούμαστε που η απόφαση τους παρά τις ενέργειες μας, παρά τις προτάσεις μας, είναι μέτρα χωρίς επί της ουσίας οικονομική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις.

Θα το ξαναπώ, ότι εμείς και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε δεν είμαστε σε σύγχυση, απλώς μετά και την χθεσινή απόφαση φαίνεται ξεκάθαρα πως ενώ  είχαν μια λίστα δική μας 10 προτάσεων άμεσης στήριξης των επιχειρηματιών δημοτών, δυστυχώς αγνοήθηκαν και είδαμε λοιπόν πώς ο καθένας αντιλαμβάνεται την βοήθεια και την στήριξη της τοπικής οικονομίας».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου