Αποχρώσεις

Η προοπτική ενός διαφορετικού lockdown

Off

Η προοπτική ενός γενικού lockdown που αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, έρχεται σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις σε σχέση με τον Μάρτιο. Και αφήνει τη δυσοίωνη αίσθηση ότι κάτι δεν έγινε καλά, ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα.

Τον Μάρτιο, υπήρχε ο φόβος του θανάτου, η αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν αντίπαλο που δεν αντιμετωπίζεται, κάτι που πολλαπλασιαζόταν και από τις εικόνες που έφερναν οι ειδήσεις από την Κίνα ή την Ιταλία. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η νόσος αντιμετωπίζεται, όμως η μετάδοση είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι παντού και έχει μεγαλώσει πολύ η ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας. 

 

Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις είναι χειρότερες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με ιλιγγιώδη στατιστικά, οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν είναι λίγες. Μπορεί να προλαβαίνουμε ακόμα να τιθασεύσουμε με το κλείσιμο, την έξαρση της νόσου, όμως το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε μία αναταραχή, μία αίσθηση ότι δεν υπάρχει καθαρό μυαλό και προγραμματισμός για τα προληπτικά μέτρα τα οποία άλλαζαν κάθε τόσο.

Ειδικά με το σύστημα Υγείας φάνηκε ότι αναζητούνταν λύσεις την τελευταία στιγμή, ειδικά μετά από την έξαρση με συρροές, ενώ κάτι τέτοιο μπορούσε να προβλεφθεί και προφανώς έπρεπε από τον Ιούνιο να είχαν εξασφαλιστεί και οι νέες κλίνες στα νοσοκομεία και το επιπλέον προσωπικό. Τα φτιάχνεις και αχρείαστα να ‘ναι που λέει κι ο λαός.

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ορθότητα της επιλογής μίας νέας καραντίνας όπως θα την προτείνουν οι ειδικοί. Και δεν είναι τόσο, αυτό που λέγεται ότι στοχεύουν και στο άνοιγμα της αγοράς των χριστουγέννων, που είναι ένας λογικός άλλωστε στόχος. Περισσότερο είναι ότι πρέπει να κερδηθεί χρόνος, ώστε να μετατοπιστεί προς τα πίσω το διάστημα που θα μένουμε υγιείς, θα υπάρχει περιθώριο για ανάσες στα νοσοκομεία και θα δημιουργείται και ένα απόθεμα ασφάλειας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Το πλήγμα στην αγορά θα είναι μεγάλο. Φάνηκε ότι υπάρχουν τρόποι στήριξης και η κίνηση μπορεί να επανέλθει γρήγορα. Είναι όμως καιρός να στηριχθεί η επιχείρηση με πραγματικό χρήμα στο χέρι και όχι με φορολογικά ημίμετρα. Ας το δει κι αυτό η κυβέρνηση. 

 

Η ρήξη με την ενημέρωση

Κάτι που προσέχουμε όταν προκύπτουν μεγάλα θέματα, παγκόσμιας απήχησης, όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ ή η πανδημία, είναι ότι δεν έχουμε όλοι μας κοινές αναφορές, κοινές πηγές πληροφόρησης και διαμόρφωσης γνώσης.

Και εδώ δεν είναι μόνο το πρόβλημα της ρήξης της σχέσης του πολίτη με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται ότι χάνουν κοινό- κι αυτό αφορά και την ανοιχτή τηλεόραση πια και όχι μόνο τις εφημερίδες.

 

Αναπτύσσεται πια και ένα άλλο φαινόμενο, αυτό της προσκόλλησης σε πολύ ειδική πληροφόρηση., Πολύ ειδική και πολύ ισχυρή ώστε να δημιουργεί και πολλαπλά ειδικά τμήματα του κοινού. Κι αυτή η τάση ευνοείται από την ανάπτυξη ξεχωριστής πλατφόρμας και κλειστών καναλιών ενημέρωσης για κάθε ενδιαφέρον του κοινού.

 

Έτσι μπορεί κάποιος να είναι πολύ ενημερωμένος για το ψάρεμα, το λιώσιμο των πάγων ή τις νέες ταινίες καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, αλλά να μην ξέρει σχεδόν τίποτα ή να μην ενδιαφέρεται για το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ. Και είναι εύκολο να λες ότι αδιαφορείς για τα πολιτικά μέχρι να ξεσπάσει ένας πόλεμος στη γειτονιά σου, κυριολεκτικός με  βόμβες και αεροπλάνα. Που όλοι το απευχόμαστε και ας μην δραματοποιούμε τα πράγματα, αλλα ας δώσουμε και λίγο χώρο στη γενική ενημέρωση και όχι μόνο στα χόμπι μας.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου