Επικαιρότητα

«Σαρώνει» το νερό, καθαρίζει τα σκουπίδια

Off

Σύμμαχος της προσπάθειας που καταβάλλεται από τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας και τον δήμο Ιωαννιτών, για μία καθαρότερη λίμνη, είναι από χθες, το αυτοματοποιημένο πλωτό μηχάνημα καθαρισμού και απομάκρυνσης των σκουπιδιών από την επιφάνεια των υδάτων, που κατασκευάστηκε από τρεις συμπολίτες. 

Οι Γιάννης και Θαλής Παξιμαδάκης αντίστοιχα και ο Άκης Κυριακόπουλος συνέλαβαν την ιδέα πριν από μερικά χρόνια και με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης και της εταιρείας Νιτσιάκος, την υλοποίησαν και παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, το μηχάνημα έκανε την πρώτη του δοκιμή στα ταραγμένα χθες, νερά της λίμνης.

Η ιδέα σύμφωνα με τον κ. Παξιμαδάκη και ο στόχος παράλληλα, είναι το μηχάνημα να εμπλουτιστεί και να βελτιωθεί περισσότερο ώστε να έχει τη δυνατότητα συλλογής και απομάκρυνσης κάθε απορρίμματος από την επιφάνεια των υδάτων, παράλληλα όμως έχει μέσω των αισθητήρων που διαθέτει τη δυνατότητα, να προγραμματίζεται και να πραγματοποιεί χωρίς τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία, τον καθαρισμό της επιφάνειας. 

Σε ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο επίσης, όπως ανέφερε, το ίδιο μηχάνημα, μαζί με άλλα παρόμοια θα μπορούσε να κάνει και μετρήσεις και συλλογή δειγμάτων για αναλύσεις από τον πυθμένα αλλά και να τον χαρτογραφεί.

Για ένα δεύτερο βήμα στην προσπάθεια για την καθημερινή προστασία της λίμνης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος, καθώς έχει ήδη υλοποιηθεί η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Β. Βλέτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συνεργείων καθαριότητας σε όλο το παραλίμνιο μέτωπο και τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών που μολύνουν τη λίμνη.

Ερωτηθείς για το ειδικό πλωτό μηχάνημα καθαρισμού, ιδιοκτησίας του δήμου, σημείωσε ότι μετά τις απαραίτητες επισκευές το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμο για παρεμβάσεις και για εργασίες καθαρισμού κοντά στις ακτές της λίμνης.

Πρώτο σημείο καθαρισμού, το παλιό λιμανάκι της Καστρίτσας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα σημεία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου