Επικαιρότητα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Με διαφωνίες για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου

Off

Επικαλούμενος μία σειρά λόγων που αναδεικνύουν, τουλάχιστον κατά τον ίδιο, τη λειτουργία ενός περιβάλλοντος, προσκείμενο στον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, που δεν επηρεάζει, αλλά καθορίζει την άσκηση πολιτικής διοίκησης του δήμου Ιωαννιτών, ο δημ. σύμβουλος Γ. Λυκογιώργος, επικύρωσε και τυπικά την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου. 

Μία παραίτηση ενός εκ των νέων στελεχών της δημοτικής αρχής, στα οποία επένδυσε πολιτικά ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που ήρθε σε μία χρονική στιγμή, δύσκολη για την δημοτική αρχή και όχι μόνο λόγω της πανδημίας. 

Παρά τους περιορισμούς άλλωστε που αυτή θέτει, η δημοτική αρχή έχει μπει στον δεύτερο χρόνο της θητείας της και θα πρέπει να «τρέξει» σε πολλούς τομείς για να παρουσιάσει αποτελέσματα εφαρμογής της πολιτικής της. 

Η παραίτηση όμως του κ. Λυκογιώργου, που ξεκαθάρισε, ότι δεν έγινε για προσωπικούς λόγους, αλλά για ζητήματα διοίκησης του δήμου που σχετίζονται και με τις αρμοδιότητες της αντιδημαρχίας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, φέρνει στο προσκήνιο ένα κλίμα στους κόλπους της δημοτικής αρχής, που σίγουρα δε χαρακτηρίζεται ευχάριστο. 

Χωρίς περιστροφές, ο κ. Λυκογιώργος εξαπέλυσε πυρά εναντίον του δημάρχου κ. Ελισάφ, με τον οποίο διαφώνησε, όπως είπε, σε πολλά ζητήματα, κάποια εκ των οποίων παρέθεσε στις δηλώσεις του. Το σημείο εκείνο όμως που αναμφίβολα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η αναφορά του για την άσκηση διοίκησης του δήμου, που δε γίνεται από θεσμικά όργανα διοίκηση, όπως η Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά από εκλεγμένους και διορισμένους συμβούλους του κ. Ελισάφ.

Αν και απέφυγε διακριτικά να αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες σε ποιους αναφέρεται, ο κ. Λυκογιώργος άφησε να εννοηθεί, ότι διαφώνησε κάθετα με την πολιτική του κ. Ελισάφ, να δίνει χώρο για την άσκηση διοίκησης σε συμβούλους του και όχι στους εκλεγμένους συμβούλους, ή τουλάχιστον όχι σε όλους.

«Διαφώνησα με τον κ. δήμαρχο σε πολλά ζητήματα, όπως στον τρόπο  καθημερινής άσκησης της εξουσίας από συμβούλους και φίλους, εκλεγμένους και τοποθετημένους, του δημάρχου, ενώ θεσμικά όργανα δεν λειτούργησαν, όπως η Εκτελεστική Επιτροπή. 

Η προσπάθεια αποδυνάμωσης της αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης η οποία αποτυπώθηκε στο αρχικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και άλλαξε κατόπιν της γραπτής αντίδρασης μου. Η ακατανόητη ανοχή που έδειξε ο κ. δήμαρχος στην έγγραφη αποδεδειγμένη συκοφάντηση που δέχτηκα από σύμβουλό του», ανέφερε μεταξύ άλλων, για να πιεστεί στη συνέχεια από ερωτήσεις χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ατιμώρητες συμπεριφορές

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η επιβεβαίωση ενός κλίματος αναβλητικότητας και άρνησης εφαρμογής και υλοποίησης πρωτοβουλιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο δήμο Ιωαννιτών από τον υπαλληλικό μηχανισμό, οι οποίες μάλιστα έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και από τον ίδιο αλλά και από τον κ. Ελισάφ.

Ένας υπηρεσιακός μηχανισμός που αρνείται ή προβάλλει εμπόδια συνεχώς, με τον κ. Λυκογιώργο να κάνει λόγο ακόμη και για παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων, με αλλοίωση στοιχείων του προγράμματος ΙΡΙΔΑ, οι οποίες δεν τιμωρήθηκαν.  

«Φαινόμενα υπαλλήλων οι οποίοι μπορούν να προβαίνουν ακόμα και σε παραβατικές συμπεριφορές για να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θέλαμε, χωρίς καμία συνέπεια ή τιμωρία. Με την ανοχή αυτή στείλαμε λάθος μήνυμα τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς τους δημότες. 

Για την πρώτη από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις (αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών) ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια (τουλάχιστον όχι εις γνώση μου). 

Έχουμε καταντήσει η ουρά των υπηρεσιών. Υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να παρακάμπτουν επανειλημμένα τον πολιτικό τους προϊστάμενο χωρίς καμία συνέπεια ή τιμωρία», πρόσθεσε.

 

Προκάλεσε αλλαγές

Ο πρώην αντιδήμαρχος διευκρίνισε, ότι δεν παραιτείται από τη θέση του δημ. συμβούλου, ούτε και από την παράταξη με την οποία εξελέγη, αλλά ελπίζει, ότι η παραίτησή του θα αποτελέσει την αφετηρία για αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του δήμου.

«Από το Σάββατο που παραιτήθηκα κάτι άρχισε να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα:

Την Δευτέρα βράδυ συνεδρίασε (μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και με πρόσκληση που ήρθε την Κυριακή) η δημοτική ομάδα των συμβούλων της παράταξης μας για θέματα καθημερινότητας και γενικότερου συντονισμού. Για τέτοια θέματα βέβαια θεωρώ πως πρέπει να συνεδριάζει η διευρυμένη δημοτική ομάδα με τους δημοτικούς συμβούλους των συμπραττουσών παρατάξεων.

Φαίνεται πως με έναν μαγικό τρόπο το project της πλατφόρμας αμφίδρομης επικοινωνίας με τους δημότες, το οποίο βρίσκονταν κολλημένο στην Διευθύντρια Προγραμματισμού εδώ και μήνες, προχωρά και τις επόμενες μέρες που θα μπει σε λειτουργία θα αποκατασταθεί η εύκολη και άμεση επικοινωνία των δημοτών με τον δήμο», κατέληξε, για να ευχαριστήσει τον κ. Ελισάφ, για την ευκαιρία που του έδωσε να αναλάβει ένα μεγάλο φορτίο ευθύνης σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου