Επικαιρότητα

Σημάδια υποχώρησης μετά από τα πολυήμερα μέτρα

Off

Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει η διασπορά του ιού στην κοινότητα κυρίως όμως η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της περιοχής, μετά από ένα διάστημα σχεδόν ενός μήνα από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, και ένα δεκαήμερο από την εφαρμογή του επικαιροποιημένου σχεδίου για την ΠΕ Ιωαννίνων, που είχε ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας. 

Με την εφαρμογή του lockdown από την περασμένη εβδομάδα η περιοχή των Ιωαννίνων «μετρούσε» ήδη ένα διάστημα αρκετών ημερών, στο οποίο είχε προκύψει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και κυρίως στο ΠΓΝΙ, η οποία όμως εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η πορεία αυτή αποτυπώνεται σε ένα βαθμό και στην καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων, που έχουν σταθεροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, κάτω από τα 20 ημερησίως, ενώ κάποιες ημέρες καταγράφηκαν και λιγότερα από 10, κυρίως όμως αποτυπώνεται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις τέσσερις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ και στο Πολυδύναμο του Χατζηκώστα.

 

Οι Μονάδες Λοιμώξεων

Μέχρι χθες το μεσημέρι, στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ νοσηλεύονταν 52 ασθενείς, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων συμπληρώνει το διάστημα των 14 ημερών, είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες ημέρες και ετοιμάζονται να πάρουν εξιτήριο. Σε ποσοστό, οι κατειλημμένες κλίνες στις ΜΕΛ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ είναι στο 70% ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό είχε φτάσει το 85%. 

Μεγαλύτερη πίεση ωστόσο ασκείται στη ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πέντε ασθενείς, εκ των οποίων ένας 29χρονος που διακομίστηκε από περιοχή εκτός Ηπείρου.

Τόσο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, παθολόγος στο ΠΓΝΙ Στ. Τσιάρα, όσο και ο Γ. Φλούδας τόνισαν, ότι η πίεση αυτό το διάστημα έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, παραμένει όμως η επιφυλακή και η εγρήγορση λόγω της τεράστιας πίεσης που δέχεται η Θεσσαλονίκη και η Δυτ. Μακεδονία. Υπάρχει άλλωστε το ενδεχόμενο να κληθεί το ΠΓΝΙ να νοσηλεύσει είτε σε κλίνες των Λοιμωδών είτε στη ΜΕΘ περιστατικά από άλλες περιοχές.

«Είναι κάτι που δε θα πρέπει να γίνει, γιατί δε θα επαρκεί ούτε η νέα ΜΕΘ που πρέπει να ενισχυθεί γρήγορα με προσωπικό, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αλλά παράλληλα και με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Στο Πολυδύναμο του Χατζηκώστα επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κων. Καλαμπόκας μέχρι χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 20 ασθενείς σε ένα σύνολο δυναμικότητας 24 κλινών, με το κύριο ζήτημα να είναι αυτό του ιατρικού προσωπικού, όπου έχουν μετακινηθεί τρεις ιατροί από τις ΤΟΜΥ.

 

Το ζήτημα με τους ιδιώτες ιατρούς

 

Το πλήρες ξεκαθάρισμα των όρων και των προϋποθέσεων που θα ισχύουν για την ενδεχόμενη ένταξη ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο, απομένει για να γίνει το σημαντικό αυτό βήμα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στη συνέχεια με τον υπουργό Υγείας, όπου συζητήθηκε το θέμα με την κα Τσιάρα να τονίζει, ότι προφανώς είναι ευπρόσδεκτοι οι ιδιώτες που θα θελήσουν να συνδράμουν, όμως θα πρέπει να διευκρινιστούν τα κριτήρια και το καθεστώς των συμβάσεων που θα υπογράψουν. «Το υπουργείο μιλά πλέον για συλλογικές συμβάσεις βραχείας διάρκειας και όχι για εθελοντική προσφορά όπως στο πρώτο κύμα. Θα περιμένουμε την οριστικοποίηση του σχεδίου και των κριτηρίων, ώστε να ενημερωθούν οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να ενταχθούν και να πάμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε η κα Τσιάρα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ