Επικαιρότητα

Στόχος η μείωση του κόστους διαχείρισης

Off

Η μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το βασικό κίνητρο της αναζήτησης της νομικής αρχικά πιθανότητας να συσταθεί ένας νέας Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. 

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, όταν το υπ. Εσωτερικών με νομοθετική ρύθμιση έδωσε τη δυνατότητα – αν και αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί και νομικά – στους δήμους κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να προχωρούν στη σύσταση νέου Φορέα, πέρασε ήδη στο επόμενο στάδιο σε τοπικό επίπεδο, με τη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη στο δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων. 

Το σύνολο των δημάρχων της ΠΕ Ιωαννίνων – πλην του δημάρχου Μετσόβου, λόγω προσωπικού κωλύματος – παρέστη στη συνεδρίαση και αυτό που συμφωνήθηκε, όπως επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις ο Μ. Ελισάφ, ήταν να αναζητηθεί η νομική φόρμουλα για τη σύσταση ενός νέου Φορέα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, ότι το σύνολο των συμμετεχόντων, κάποιοι εκ των οποίων μετέχουν κιόλας στο ΔΣ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων, έδωσαν «λευκή επιταγή» στους έχοντες την πρωτοβουλία, που είναι ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, να προχωρήσουν, αλλά όλους τους ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα μείωσης του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αν αυτό αποδειχθεί καταρχάς, ότι στέκει νομικά, τότε θα εξεταστεί η εκπόνηση μίας οικονομοτεχνικής μελέτης, που θα πρέπει όμως να συμπεριλάβει όλες τις πιθανές επιδράσεις μίας τέτοιας απόφασης, όχι μόνο για όσους θα συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά και για τους άλλους δήμους της Ηπείρου.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ελισάφ απάντησε, ότι θα διερευνηθεί κάθε νομικό περιθώριο, με γνώμονα πως η πρωτοβουλία έχει ως βασική αφετηρία τη μείωση του κόστους διαχείρισης. Αυτό άλλωστε τόνισε, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση των δήμων προς τους δημότες. 

«Η σύσταση ενός Φορέα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας δεν αποτελεί αυτοσκοπό ή καπρίτσιο. Εξετάζεται καθαρά για οικονομικούς λόγους. Από την πλευρά μας είχαμε τονίσει εξ αρχής, ότι η τιμολόγηση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ήταν πιο δίκαιη και πιο συμφέρουσα», υπογράμμισε κ. Ελισάφ. 

Επίσης όμως σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση της Τετάρτης οι δήμαρχοι έλαβαν γνώση και σχετικού εγγράφου του δήμου Ζίτσας στο οποίο επισυνάπτονται τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ στην οποία συμφωνήθηκε να γίνει μείωση του ετήσιου κόστους διαχείρισης για το 2020, κάτι όμως που δεν αποτυπώνεται σε πρόσφατη απόφαση του ΔΣ, η οποία προϋπολογίζει το κόστος διαχείρισης για κάθε δήμο, με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και όχι την ομόφωνη απόφαση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου