Επικαιρότητα

Προσθήκη μίας νέας ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό

Off

Με το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου θα λειτουργήσει, εάν αυτό απαιτηθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η νέα ΜΕΘ του ΠΓΝΙ δυναμικότητας οκτώ κλινών, η οποία ενεργοποιήθηκε από χθες, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει σε αυτήν ο κ. Κατσακιώρης, η ΜΕΘ ενεργοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού αντιμετώπισης της πανδημίας στην επόμενη φάση, και σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Με την προσθήκη των οκτώ κλινών ΜΕΘ το ΠΓΝΙ διαθέτει στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας 16 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και 89 κλίνες στις Μονάδες Λοιμωδών. 

Οι 79 από αυτές έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις ΜΕΛ ενηλίκων που ήδη λειτουργούν, ενώ υπάρχουν ακόμη 10 κλίνες σε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων για παιδιά. 

Η συνολική πληρότητα των κλινών στις ΜΕΛ μέχρι χθες το μεσημέρι βρισκόταν λίγο πάνω από το 70%, με κάποιες νέες εισαγωγές ασθενών, και από την Ήπειρο, αλλά και από περιοχές εκτός της Ηπείρου, όπως από τα Γρεβενά και από την Κοζάνη, με ασθενείς που διακομίστηκαν στο ΠΓΝΙ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους αφενός και λόγω του μεγάλου φορτίου ασθενών που νοσηλεύονται ήδη στα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Το κρίσιμο ζήτημα βέβαια είναι το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών να εγκρίνει την σύσταση έξι νέων οργανικών θέσεων του κλάδου ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ, για τη μόνιμη στελέχωση των οκτώ επιπλέον κλινών ΜΑΦ και ΜΕΘ, που τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από χθες.

 

Παραμένει επιβαρυμένη η 

περιοχή, λέει ο Χαρ. Μηλιώνης

Την καλύτερη εικόνα φυσικά για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΓΝΙ την έχει ο καθηγητής Παθολογίας και διευθυντής των ΜΕΛ του ΠΓΝΙ Χαρ. Μηλιώνης, που μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δελτίο του ITV επανέλαβε, ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει επιβαρυμένη επιδημιολογικά, αν και φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί η καταγραφή των κρουσμάτων. Επίσης με την εικόνα των επτά και πλέον μηνών που έχει διαμορφωθεί σε επιστημονικό επίπεδο και με την εμπειρία διαχείρισης περιστατικών στο ΠΓΝΙ, ο κ. Μηλιώνης τόνισε, ότι ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και σε εκείνους που έχουν αναρρώσει.

«Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο, δε θα είχα μία τέτοια εικόνα. Είναι πρωτόγνωρο όμως αυτό που βλέπουμε ειδικά με την προσβολή των πνευμόνων των ασθενών και με τις βλάβες που προκαλεί ο ιός σε αυτούς ακόμη και στο μυοκάρδιο», ανέφερε.

 

Βολές για την 

28η Οκτωβρίου

Στα αξιοσημείωτα ωστόσο, η ευθεία βολή που εξαπέλυσε κατά παντός υπευθύνου για το γεγονός, ότι η περιοχή τέθηκε στην «κόκκινη» ζώνη με καθυστέρηση, με επίκληση την περίοδο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

«Υπολογίζουμε, ότι η σημερινή επιβάρυνση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα της τουριστικής κίνησης το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, στην περιοχή. Δεν είναι αιχμή, αλλά είναι ευθεία βολή. Στο εξής όμως επειδή έχουμε πάρει τα μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα, θεωρούμε, ότι θα ωφεληθούμε περισσότερο με την υποχώρηση των κρουσμάτων, αφού οι πολίτες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Είμαι αισιόδοξος για την περιοχή, αν και έχω μία μικρή ανησυχία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους όμορους νομούς, γι’ αυτό δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ