Επικαιρότητα

Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις για το κυνήγι

Off

Κατηγορηματικά αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς σε ερώτηση του βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου σχετικά με την εξαίρεση της κυνηγετικής δραστηριότητας και της αλιείας από τις απαγορεύσεις που ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. 

Ο κ. Χαρδαλιάς επικαλέστηκε τις θέσεις των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που επέμειναν αρνητικά για λόγους που σχετίζονται με τη μετακίνηση, όπως ανέφερε και όχι για κάτι άλλο που να έχει σχέση με την ίδια τη δραστηριότητα. 

Έτσι, ο κυνηγητικός κόσμος της χώρας τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας είναι υποχρεωμένος να τηρήσει στάση αναμονής και ταυτόχρονα… υπομονής, ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να ανάψει και πάλι το πράσινο φως για την άσκηση της θήρας και της ερασιτεχνικής αλιείας. 

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ευάγγελος Λύτρας σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε, ότι οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την απόφαση της Πολιτείας, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε «άδικη και εν μέρει, ιδεοληπτικά αντικυνηγετική». Ο κ. Λύτρας επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μία ειλικρινής συζήτηση με τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, μακριά όμως από κραυγές και υπερβολές, που όπως ανέφερε, δεν εξυπηρετούν κανέναν.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία και να πειθαρχήσουμε. Η Αστυνομία έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και το διάστημα μέχρι να λήξει η απαγόρευση. Θα εφαρμόσουμε το νόμο και ταυτόχρονα θα αγωνιστούμε για να αποδείξουμε, ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Είμαστε σωματεία συνεργαζόμενα με την Πολιτεία και δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι κραυγές από κανέναν. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που μας ακούνε και έχουν διάθεση να συζητήσουν και να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Εμείς δε ζητάμε την επιστροφή των χρημάτων που έχουμε δώσει, ζητάμε την επιστροφή του κυνηγίου», ανέφερε ο κ. Λύρας που στάθηκε και στο Σώμα της Θηροφυλακής και στο ενδεχόμενο να αποφασιστεί από την ΚΣΕ να μπει σε αναστολή λειτουργίας.

«Η Θηροφυλακή πληρώνεται από τον κάθε κυνηγό και δε θα πρέπει κανείς να εκβιάζει την Πολιτεία. Η λειτουργία της είναι καλή και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη».

Το Σκοπευτήριο του Κυνηγετικού Συλλόγου στο μεταξύ θα είναι ανοιχτό πέντε ημέρες την εβδομάδα για τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου, κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως επίσης και τα γραφεία του Συλλόγου.

 

Μιχ. Πλιάκος: Να επανεξεταστεί η απόφαση

Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την απαγόρευση του κυνηγίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Γνωρίζοντας ότι επιτρέπεται η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων,  γνωρίζοντας επίσης ότι επιτρέπεται το άθλημα της σκοποβολής, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε πώς προέκυψε η διάταξη για την απαγόρευση του κυνηγίου και του ψαρέματος. Εάν τα παραπάνω αποτελούν πρόταση της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων, είμαστε οι τελευταίοι που θα το αμφισβητήσουμε. Αν όμως αποτελούν εμμονική θέση  κάποιων θα θέλαμε να προτείνουμε στους αρμόδιους να επαναπροσδιορίσουν τις αποφάσεις τους.

Με δεδομένο πως οι αγρότες του Δήμου μας περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις  για τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους από τις επιδρομές αγριόχοιρων και γνωρίζοντας επίσης πως  οι 200.000 κυνηγοί της χώρας  δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματα που διέθεσαν πριν ένα μήνα για την θεώρηση των αδειών τους εκτιμούμε πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να επανεξετάσουν την εν λόγω απόφαση με γνώμονα πάντα την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την πανδημία και στα πλαίσια της ατομικής άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων».   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου