Επικαιρότητα

Βεβαιότητα για την επέκταση της Ιόνιας στην Κακαβιά

Off

Την προσωπική υπογραφή του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη φέρει η απόφαση της κυβέρνησης μέσω της ειδικής γραμματείας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, να εντάξει την ολοκλήρωση του άξονα της Ιόνιας οδού με το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο δελτίο του ITV, στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του για το θέμα, που ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες μέσω της ανακοίνωσης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκησή του με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο. 

Ο ίδιος άνθρωπος ενημέρωσε τον κ. Καχριμάνη, ότι προς το παρόν το μοναδικό έργο οδικών υποδομών στη χώρα, που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη, είναι το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά της Ιόνιας οδού, για το οποίο απαιτείται μία επικαιροποίηση των μελετών, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η προοπτική που είναι τετράιχνος δρόμος ως το Καλπάκι και τρίιχνος από το Καλπάκι ως την Κακαβιά. Η επικαιροποίηση των μελετών θα γίνει από την περιφέρεια Ηπείρου που έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας, ότι εκτός από το συγκεκριμένο έργο, η περιφέρεια έχει αποστείλει έναν αναλυτικό κατάλογο προτεινόμενων έργων και δράσεων, σε διάφορους τομείς, που εμφανίζουν μία μεγάλη ή μία σχετική ωριμότητα, που επίσης θα μπορούσαν να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η εξέλιξη πάντως είναι αναμφίβολα θετική και γιατί ακυρώνει στην πράξη την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης πριν μερικούς μήνες, να μεταφέρει την ευθύνη και αρμοδιότητα για την υλοποίηση του έργου στην περιφέρεια Ηπείρου, η οποία καλούνταν να υλοποιήσει το έργο με κονδύλια του ΠΕΠ Ηπείρου με την οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ήταν μία επιλογή που είχε συναντήσει πολλές αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως επίσης και από αυτοδιοικητικούς φορείς στην Ήπειρο, ενώ με πολλές επιφυλάξεις είχε ανταποκριθεί και η ίδια η περιφερειακή αρχή εξαρχής, κάνοντας περισσότερο την ανάγκη… φιλοτιμία για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου