Ήπειρος

Σε 8 λεπτά από την Ιόνια Οδό στα Τζουμέρκα

Off

Στην τελική ευθεία μπαίνει η σύνδεση της περιοχής των Τζουμέρκων με την Ιόνια Οδό. Μένουν βέβαια κρίσιμα βήματα όπως είναι η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, έχει γίνει όμως σοβαρή προετοιμασία ώστε μέσα στους επόμενους μήνες, ο φάκελος του έργου να είναι «ώριμος» για κατάθεση στις αρμόδιες αρχές από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την ευθύνη να άρει την απομόνωση ενός τμήματος του νομού Ιωαννίνων που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρτικές μελέτες για τη σύνδεση που θα ξεκινάει από τον κόμβο Τερόβου της Ιόνιας Οδού και θα βγαίνει στο ύψος του χωριού Πηγάδια, πάνω από το Καλέντζι. Οι μελέτες έδειξαν ότι είναι εφικτή η χάραξη που έχει σχεδιαστεί με προοπτική όπως λέγεται χαρακτηριστικά, να φτάνεις «σε 8 λεπτά» από το ένα σημείο στο άλλο.
Από εκεί και πέρα, ήδη με τη συνεργασία του ΙΓΜΕ έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και για την αναβάθμιση της οδού προς τη Γέφυρα Πλάκας και στη συνέχεια τα Πράμαντα. 
Με την ολοκλήρωση της 2ης επαρχιακής οδού από τα Ιωάννινα, το οδικό δίκτυο ολοκληρώνεται έτσι και δίνει νέα πνοή, σε αυτόν τον τόπο που χαρακτηρίζεται από σπάνια φυσική ομορφιά και έχει μεγάλες δυνατότητες τόσο στην ανάπτυξη του τουρισμού όσο και στην πρωτογενή παραγωγή. 
Η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα με τη νέα αυτή χάραξη αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου και η αρμόδια Περιφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη η παρακολουθεί στενά την πορεία του έργου, όπως μας είπε, είναι αισιόδοξη ότι τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό και με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ο φάκελος θα κατατεθεί για υλοποίηση στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Το σχέδιο για σύνδεση των Τζουμέρκων και με την Εγνατία, περνάει σε δεύτερη μοίρα, λόγω του μεγάλου κόστους των έργων που θα χρειαζόταν για να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα με τη σαθρότητα εδαφών. Η σύνδεση άλλωστε με την Ιόνια οδό, αρκεί για το άνοιγμα της περιοχής.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου