Επικαιρότητα

Πανεπιστήμιο και Δικηγορικός Σύλλογος πήραν θέση για τα επεισόδια

Off

Μεγάλες είναι οι διαστάσεις που προσέλαβαν σε διάστημα μίας εβδομάδας, σε επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ τα τοπικά γεωγραφικά όρια, τα επεισόδια ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα και ειδικότερα η επίθεση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ σε μία ομάδα φοιτητών. 

Το επεισόδιο που προκάλεσε τον τραυματισμό συνολικά επτά ατόμων, εκ των οποίων οι δύο περισσότερο σοβαρά, αλλά και όσα καταγράφηκαν από τις τηλεοπτικές κάμερες, έχουν προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις και φυσικά την καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο και την τοπική αυτοδιοίκηση, από συλλογικότητες και άλλους φορείς. Σε εξέλιξη βρίσκεται τόσο η διαδικασία της προανάκρισης από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία, με βάση τις καταθέσεις των αστυνομικών, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, όσο όμως και η ΕΔΕ, που διατάχθηκε, σε ανώτερο επίπεδο, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε υπηρεσιακό επίπεδο, για την πρόκληση των δύο σκηνικών που εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια, αλλά με σαφή επικέντρωση στο σκηνικό επίθεσης σε βάρος των φοιτητών.

Στη χορεία αυτών των αντιδράσεων ήρθαν να προστεθούν την Τετάρτη και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. 

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την ηθική του συμπαράσταση στους φοιτητές, που συνελήφθησαν από την αστυνομία στις κινητοποιήσεις για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Οι εστιακοί φοιτητές που κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής και βιαιοπραγίες δεν έχουν ποτέ απασχολήσει μέχρι τώρα την πόλη. Η συγκεκριμένη ομάδα κινήθηκε επιχειρώντας να τιμήσει με τον τρόπο της όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Η αστυνομία θα έπρεπε να είχε επιδείξει την ίδια τουλάχιστον ανοχή που επέδειξε σε άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, αντί να προσάγει και τελικά να συλλάβει τους φοιτητές, οδηγώντας τους σε συνωστισμένα περιβάλλοντα, με κίνδυνο της υγείας τους.

Απερίφραστα δηλώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υιοθετεί πρακτικές φραστικής ή φυσικής βίας και υποστηρίζει εν τοις πράγμασι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Παράλληλα, όμως, το Ίδρυμα αυτό, που δεν ήταν απόν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του 1973, θεωρεί επιβεβλημένο να εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη Πολιτεία διαχειρίστηκε τις επετειακές εκδηλώσεις φέτος. Οι φωτογραφίες των τραυματισμένων φοιτητών που είδαν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ και προβληματισμό σε μια δημοκρατικά λειτουργούσα πολιτεία.

Θα έπρεπε να είχαν πρυτανεύσει η λογική, η μετριοπάθεια και η αίσθηση ευθύνης. Λύσεις υπάρχουν πάντοτε στη Δημοκρατία», αναφέρει η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

«Απρόκλητη και βίαιη καταστολή»

To Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει τον πρωτοφανή τρόπο απαγόρευσης των συναθροίσεων, την απρόκλητη και βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στα Γιάννενα και σε όλη την ελληνική επικράτεια ενόψει της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, τη σωρεία αναίτιων προσαγωγών και συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτών, σε συνθήκες προκλητικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, παρότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τους πολίτες με υπευθυνότητα και απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα προφύλαξης. 

Διαμαρτύρεται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης – στοίβαξης τριάντα και σαράντα ατόμων σε χώρους αστυνομικών τμημάτων, σε καταφανή αντίθεση με τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, συνθήκες που μπορούν να επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να απέχει από τέτοιες πρακτικές γιατί στην ουσία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία σχετικά με την πανδημία, να ενισχύσει οικονομικά και ουσιαστικά όλους τους πληττόμενους κλάδους και να θωρακίσει άμεσα το σύστημα της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και εξοπλισμό. 

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη δημόσια υγεία, πάντοτε όμως εντός των πλαισίων του κράτους δικαίου και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας. 

Η έξαρση της πανδημίας επιβάλλει σε όλους, κυβέρνηση και πολίτες να συμπεριφερθούν με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών ώστε να αποφευχθούν και στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις», καταλήγει η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου.   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου