Επικαιρότητα

Απεργία με άλλου τύπου συγκεντρώσεις

Off

Ημέρα πανεργατικής και δημοσιοϋπαλληλικής απεργίας η σημερινή, με την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων να έχουν απευθύνει γενικό προσκλητήριο συμμετοχής στην απεργία. 

Ειδοποιός διαφορά όμως σε σύγκριση με κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση, το γεγονός, ότι το ΕΚΙ δε θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο χώρο του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή «Κουρμανιό», αλλά ομάδες εργαζομένων, θα πραγματοποιήσουν συμβολικές παραστάσεις σε χώρους εργασίας και επιχειρήσεις. Στις 12 θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση των υγειονομικών που απεργούν στο ΠΓΝΙ.

Αντίθετα το ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία έχουν ανακοινώσει, ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο «Κουρμανιό» στις 10.30.

 

Ο Σύλλογος ΟΤΑ

Κάλεσμα στην σημερινή απεργία απευθύνει στους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, με αναφορά στη συγκέντρωση των 40 σχολικών καθαριστριών την Τρίτη το πρωί, χωρίς τη στοιχειώδη τήρηση των μέτρων πρόληψης με την ευθ8ύνη της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων.

«Από όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων στο δήμο, επέλεξε να προκαλέσει συνωστισμό στον κλάδο που έχει ήδη 12 περιπτώσεις που χρειάστηκαν αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, και μάλιστα για να επιδώσει τη βεβαίωση μετακίνησης που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 2 εβδομάδες που έκλεισαν τα σχολεία και όλα αυτά 10 μέτρα πιο κάτω από το Δημαρχείο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. 

Αποδεικνύεται ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας για την υγεία μας είναι θέμα διεκδίκησης και η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό αν δεν αγωνιστούμε», τονίζεται μεταξύ άλλων.

 

«Ενότητα – Συσπείρωση» 

Η παράταξη «Ενότητα – Συσπείρωση στο Σύλλογο Εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο.

«Η πανδημία στη χώρα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την ευθύνη γι’ αυτό φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Με το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης προσπαθεί να κρύψει τις τραγικές ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση της υγείας και πρόνοιας που εμφανίζονται με τραγικό τρόπο σήμερα. Εν μέσω lockdown η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. 

Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.     

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Συμβολική παράσταση στην περιφέρεια Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, που εκτός των ζητημάτων που άπτονται της αντιμετώπισης της πανδημίας, σε ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και ζητά από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης του εισοδήματος του εμπορικού κόσμου.

Στο ψήφισμά του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων απαιτεί:

Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού.

Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.

Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Να αλλάξουν τα κριτήρια του προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε να έχουν προτεραιότητα οι μικροεπαγγελματίες και οι α/α χωρίς προσωπικό, για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δίνει.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία σκέψη για περεταίρω άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.  

 

Το Σωματείο 

εμποροϋπαλλήλων

Στο ίδιο πλαίσιο και η ανακοίνωση του Σωματείου εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ιωαννίνων.

«Η Κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσα  στη πανδημία ,αφού μας έκλεισε στα σπίτια μας, να περάσει μέτρα όπως την επιβολή του 10ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά όλες τις Κυριακές, απολύσεις, μισθούς 200 ευρώ, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο για να μην κινείται φύλλο στους χώρους εργασίας. 

Απαιτούμε:

Να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα test (μοριακά όχι rapid)  δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους των s/m. Να γίνεται άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων σε περίπτωση κρούσματος . Να μην γίνονται μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Η καθαριότητα πρέπει να είναι συνεχής καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Να δίνονται δωρεάν τα μέσα ατομικής προστασίας σε επαρκή ποσότητα στους εργαζόμενους», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου