Επικαιρότητα

Νέο Πάρκο Πυρσινέλλα, χωρίς όμως το στρατόπεδο​

Off

Μια θετική και μία αρνητική εξέλιξη έκρυβαν οι χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ από το Πάρκο Πυρσινέλλα. 

Το θετικό νέο έχει να κάνει με την εξέλιξη των εργασιών καθαριότητας και αποψίλωσης από τον δήμο Ιωαννιτών, που σε διάστημα 15 ημερών θα παρουσιάσει την πρότασή του για την αξιοποίηση του χώρου. 

Το άσχημο νέο όμως, είναι η αρνητική απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε οποιαδήποτε συζήτηση παραχώρησης μέρους ή όλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δ. Ιωαννιτών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελισάφ, με αναφορά σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς επηρεάζει την προοπτική δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου που θα συνέδεε το Πάρκο Πυρσινέλλα με το χώρο του στρατοπέδου. 

«Στη μελέτη υπάρχουν οι δυνατότητες σύνδεσης του Πάρκου με το στρατόπεδο Βελισσαρίου, όπως και με το τμήμα που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού. Δυστυχώς, έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Ήταν από τα πρώτα αιτήματα που είχα θέσει στον πρωθυπουργό, ακολούθησαν συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί. Έτσι η μελέτη έχει την δυνατότητα σύνδεσης, αλλά είναι κάτι που παραπέμπεται στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση

 

Αναφορικά με την πρόταση στην οποία κατέληξε η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του Πάρκου, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με δημοτικές παρατάξεις και πολίτες, ο κ. Ελισάφ τόνισε, ότι προβλέπεται ένα ευρύ δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων εντός του Πάρκου, χώροι αθλοπαιδιών αλλά και η μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου ώστε να επαναλειτουργήσει με τη μορφή ενός παραδοσιακού καφενείου – εστιατορίου.

«Πρόκειται για μία πρόταση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον χώρο. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αθλητικούς χώρους και παιδικές χαρές, αξιοποίηση της λίμνης, δημιουργία χώρου για πολιτιστικές δράσεις καθώς και την αξιοποίηση του οικήματος ως χώρου καφενείου- εστιατορίου. Όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Η διαχειριστική μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποκατάσταση του χώρου, με τις επιλογές να είναι περιορισμένες, αφού ουσιαστικά μόνο το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση μπορεί να χρηματοδοτήσει μία τέτοια παρέμβαση ή το Πράσινο Ταμείο.

 

Εργασίες που άλλαξαν τη μορφή του Πάρκου

 

Η δημοτική αρχή θα παρουσιάσει το επόμενο 15νθήμερο σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ την οριστική της πρόταση αξιοποίησης του Πάρκου, ώστε να αποτελέσει έναν πνεύμονα πρασίνου και ένα χώρο εύκολα προσβάσιμο για τους πολίτες. Τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του δήμου Ιωαννιτών και ιδιώτης έχουν προχωρήσει σε σειρά εργασιών σε όλη την έκταση του Πάρκου το οποίο έχει μεταμορφωθεί προς το καλύτερο.

«Υλοποιούμε μία σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού και αποκατάστασης των διαδρομών ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, ώστε να διατηρηθεί καθαρός», ανέφερε αρχικά ο κ. Ελισάφ, που συνοδευόταν στην επίσκεψή του από αντιδημάρχους και δημ. συμβούλους. Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Όμιλο Αντισφαίρισης για το μηνιαίο μίσθωμα, τα χρήματα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα σύναψης μίας σύμβασης με ιδιώτη που θα αναλάβει τη συνεχή φροντίδα και περιποίηση του χώρου, ενώ σε καθημερινή βάση θα εργάζονται στο Πάρκο τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι από την υπηρεσία Καθαριότητας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου