Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:22
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απριλίου 2015
Ήπειρος

Μαζικοί έλεγχοι στα γεφύρια των Ιωαννίνων

Off

Στο μικροσκόπιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων βρέθηκαν 18 συνολικά πέτρινα γεφύρια της περιοχής των Ιωαννίνων, μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας.
Η κατάρρευση αυτή ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πέτρινα γεφύρια ωστόσο στάθηκε η αφορμή για αυτοψίες και ελέγχους σε πολλά γεφύρια, για τα οποία επίσης υπάρχει ανησυχία για την κατάστασή τους. Όπως αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, οι έλεγχοι έγιναν στο γεφύρι Αώου της Κόνιτσας, στο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στο γεφύρι του Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες, στο γεφύρι Τσίπιανης στο Γρεβενίτι, στο γεφύρι της Βροσύνας, στη γέφυρα Χελιμόδι, στο γεφύρι Πολιτσάς στον Άραχθο, στο γεφύρι Αγίου Μηνά στο Δίλοφο, όπως και στο γεφύρι του Αρκούδα στο ίδιο χωριό, στο γεφύρι του Κόκορη, στο γεφύρι Πλακίδα, στο γεφύρι Λαζαρίδη, στο γεφύρι του Μύλου, στο γεφύρι Πετσιώνη, στο γεφυράκι Γερομνιού, στο γεφύρι Ντόβρης, στο γεφύρι Αγίων στους Κήπους Ζαγορίου και στο γεφύρι Πετσιώνη στους Φραγκάδες.
Σημειακών επισκευών σε τμήμα της λιθοδομής του χρήζει το γεφυράκι στη Βροσύνα, που το χειμώνα μετά τις έντονες βροχοπτώσεις είχε καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τα νερά του Ζαλογγίτικου, παραπόταμου του Καλαμά. 
Τονίζεται όμως, ότι θα πρέπει να γίνει προσεκτικός έλεγχος των βάθρων που σήμερα είναι υπερκαλυμμένα από τα νερά. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τους θερινούς μήνες.
Το υπουργείο, αναφέρει ακόμη ότι σύντομα θα γίνει αυτοψία και στη λιθόκτιστη γέφυρα, γνωστή ως Ζαλογγογέφυρο, που βρίσκεται στον Ζαλογγίτικο ποταμό του δήμου Ζίτσας, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν ζημιές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου