Επικαιρότητα

Έτοιμος ο φάκελος, αναζητά λύση χρηματοδότησης

Off

Ο φάκελος για την ένταξη της επέκτασης της Ιόνιας στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι έτοιμος με την αισιοδοξία ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου.

Μέσα στο σαββατοκύριακο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ολοκλήρωσαν τον φάκελο για το έργο Ιωάννινα- Κακαβιά και τη Δευτέρα υποβλήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως ανέφερε  στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής χτες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που περιλαμβάνονται στην πρώτη ελληνική πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να την εξετάσει την Πέμπτη. 

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται, όπως έχει γίνει γνωστό και το έργο σύνδεσης του Ε-65 με την Εγνατία Οδό, με την κατασκευή του βόρειου τμήματος.

Η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα «τρέξει» και το έργο.

«Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, όπως ευελπιστώ, τότε η Περιφέρεια θα αναλάβει άμεσα τις διαδικασίες για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου»,  ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η οδική σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά, ήταν το μόνο τμήμα  από τους διευρωπαϊκούς άξονες που ενδιαφέρουν την Ήπειρο (Καμπή- Φιλιππιάδα- Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα- σύνορα με Αλβανία), που είχε ώριμη μελέτη και η οποία μετά από πέντε χρόνια αδράνειας, επικαιροποιήθηκε από την Περιφέρεια που  την παρέλαβε πρόσφατα από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.  

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, μετά από πολυετή καθυστέρηση, φαίνεται ότι θετική κατάληξη θα έχει και η μελέτη για την οδική σύνδεση Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου- Πρέβεζα, καθώς έχει δοθεί εντολή στον μελετητή να την ολοκληρώσει εντός ενός διμήνου. «Και αυτό το έργο το έχουμε προτείνει στο Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.  

 

Απαλλοτριώσεις στη Νικόπολη

Με αφορμή την αναβολή της εκδίκασης στο αρμόδιο Δικαστήριο της υπόθεσης για τον καθορισμό τιμής για τις απαλλοτριώσεις του έργου παράκαμψης της Αρχαίας Νικόπολης, ο Περιφερειάρχης είπε ότι για να κερδίζεται χρόνος, ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ώστε  στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, να περιλάβει ρύθμιση, με την οποία να επιτρέπεται η δημοπράτηση έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες θα είναι όμως υποχρεωτικές πριν την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου