Επικαιρότητα

Δυσκολεύει την επανένταξη η περίοδος εγκλεισμού

Off

Σοβαρές είναι οι ενδείξεις, ότι η περίοδος του εγκλεισμού δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι ίσως αναμενόταν σε πρώην χρήστες που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει την περίοδο της απεξάρτησης και βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης. Κάποια πρώτα σημάδια της κατάστασης αυτής φάνηκαν το πρώτο διάστημα της καραντίνας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, όμως παρατηρείται πλέον με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα, σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. 

Η αρχική εντύπωση, ότι ο εγκλεισμός λειτούργησε επιβαρυντικά για την υγεία πολλών ατόμων είτε επρόκειτο για εξαρτημένους είτε όχι, επιβεβαιώθηκε αρχικά από την αλματώδη αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζήτησαν στήριξη στο ΚΕΘΕΑ το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. «Είμαστε 13 χρόνια στα Γιάννενα και ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια μαζική προσέλευση ατόμων που ζήτησαν βοήθεια, όση το διάστημα αυτό», ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γ. Παπαχρήστου.

Το κρίσιμο φυσικά είναι ποιες παρατηρήσεις έγιναν για την περίοδο αυτή και τι επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ για τα αιτήματα και τις συμπεριφορές των ατόμων.

«Είναι μείζον ζήτημα η αναζήτηση εργασίας ειδικά για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει την θεραπεία και βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης Πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και το διάστημα αυτό του εγκλεισμού και της αδυναμίας να βρεθεί μία θέση εργασίας μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά και να έχουμε υποτροπή. Οι συνθήκες της απομόνωσης και του εγκλεισμού δε βοηθούν γενικότερα, ούτε στη θεραπεία με τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, που επιδιώκουν και είναι προσανατολισμένα στη συνύπαρξη και την κοινωνικοποίηση, αλλά ούτε και στην επανένταξη», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου, προσθέτοντας, ότι επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου είναι και η αύξηση της εξάρτησης από τον διαδικτυακό τζόγο.

 

Τρεις νέες δράσεις στην Ήπειρο

 

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στο μεταξύ υλοποιεί ήδη τρεις νέες δράσεις, απόρροια συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Η πιο σημαντική ίσως δράση είναι αυτή της Κινητής Μονάδας που θα έχει ως βάση της το νέο κτήριο στο οποίο στεγάζονται υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ στα Καρδαμίτσια, και με το όχημα που έχει προμηθευτεί από το πρόγραμμα, θα επιχειρηθεί μία μεγαλύτερη δικτύωση του ΚΕΘΕΑ σε περιοχές, που για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, όπως είναι η δυσκολία προσβασιμότητας, δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα να παρεμβαίνει.

Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος «τρέχει» ταυτόχρονα δύο ακόμη δράσεις, που είναι η δράση ένταξης και κοινωνικής επανένταξης, μέσα από προγράμματα που προβλέπουν και τη δυνατότητα ίδρυσης Κοιν. Σεπ, ώστε μέσα από το ΚΕΘΕΑ να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στην εργασία και τέλος, το νέο Πολυδύναμο στην Άρτα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ