Επικαιρότητα

Παραδίδεται η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας

Off

Δύο είναι οι αλλαγές και ένας ο απαράβατος όρος των μελετητών, που επικαιροποιούν τη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, η οποία ολοκληρώνεται και παραδίδεται εντός των επόμενων ημερών στον δήμο Ιωαννιτών. 

Η πρώτη αφορά στην ενοποίηση της πλατείας με το Πάρκο Μπέγκα, όπου προστίθεται στην αρχική μελέτη και ένα ασανσέρ για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και η δεύτερη, η σύνδεση με τον κυκλικό κόμβο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Δικαστικό Μέγαρο. 

Η δομική αναγκαιότητα της μελέτης όμως, τόσο στην αρχική της μορφή, όσο και στη φάση της επικαιροποίησής της, όπως ανέφεραν οι μελετητές Παύλος Βλαστός και Ελίνα Παπαγεωργίου αντίστοιχα, είναι η παρέμβαση να περικλείει και τον περιβάλλοντα χώρο του διοικητηρίου της περιφέρειας, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε και στο πρόσφατο δημ. συμβούλιο σχετικά με το εάν μπορεί ή όχι, να γίνει κάποια παρέμβαση, λόγω του ότι δεν έχει παρέλθει η πενταετία από την ολοκλήρωσή του, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Μιλώντας στο ITV ο κ. Βλαστός και η κα Παπαγεωργίου τόνισαν, ότι δεν αφαιρείται τίποτε από την αρχική μελέτη, αλλά προστίθενται στην επικαιροποίηση κάποια νέα στοιχεία και κάποια άλλα βελτιώνονται με βάση τις προτάσεις, τις επισημάνσεις και τις απόψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιωαννιτών, με την οποία υπήρξε και συνεχίζεται μία άριστη συνεργασία.

«Το σημαντικότερο ίσως ζήτημα είναι ο χώρος του διοικητηρίου της περιφέρειας. Η πλατεία πρέπει να φτάσει στο διοικητήριο, γιατί αυτό είναι το δομικό στοιχείο της μελέτης, ώστε να λέμε, ότι έχουμε φτιάξει πλατεία και ότι δεν κάνουμε μία αντικατάσταση στις πλάκες. Πιστεύουμε, ότι θα βρεθεί λύση από τον δήμο, διαφορετικά, δε θα έχουμε πλατεία», ανέφερε ο κ. Βλαστός.

«Βασικό συστατικό της μελέτης είναι ο χώρος της περιφέρειας, που αποτελεί συνέχεια του υπόλοιπου χώρου της πλατείας. Με τη δημιουργία του κυκλικού κόμβου στο Δικαστικό Μέγαρο, το εγχείρημα να δημιουργήσουμε μία πλατεία είναι πιο δύσκολο, γιατί ο κόμβος φέρνει οχήματα σε σημείο που εφάπτεται με την πλατεία, που θέλουμε να κυριαρχούν οι πεζοί», ανέφερε από την πλευρά της η κα Παπαγεωργίου.

 

«Μας αντιμετώπισαν 

με σεβασμό»

Αντίθετα από όσα ακούστηκαν στον δημόσιο λόγο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μετεκλογικά από τη δημοτική αρχή και προσωπικά από τον δήμαρχο κ. Ελισάφ, για την αρχιτεκτονική μελέτη και για το εάν αυτή τελικά θα εφαρμοστεί ή όχι, οι αρχιτέκτονες – μελετητές τονίζουν, πως ούτε η προηγούμενη, αλλά ούτε και η παρούσα δημοτική αρχή άσκησαν πιέσεις για αλλαγές ή ότι υπήρξε παρασκήνιο.

«Ήταν και είναι απόλυτα συνεργάσιμοι μαζί μας. Προς τιμήν και της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της τωρινής, κανείς δε μας πίεσε και στάθηκαν απέναντί μας και απέναντι στη μελέτη, με σεβασμό. Για ό,τι τυχόν προκύψει στην πορεία, αν πετύχει δηλαδή στην εφαρμογή της η μελέτη ή όχι, θα φταίμε μόνον εμείς και κανείς άλλος. Υπήρξαν κάποιες φωνές διαμαρτυρίας, αλλά όχι κάτι τεκμηριωμένο. Η επιλογή της μελέτης ήταν θεσμική και όχι προσωπικού χαρακτήρα», ανέφερε ο κ. Βλαστός.

«Ως κοινωνία δεν έχουμε ανεπτυγμένη αρχιτεκτονική αισθητική και γι’ αυτό ίσως δεν έγινε και κάποια συγκεκριμένη προβολή της μελέτης. Έτσι εξηγείται το ότι έμειναν πολλοί σε αυτήν την πρώτη εικόνα και έκριναν το έργο, ουσιαστικά μόνο από το χρώμα ενός υλικού. Κανείς όμως από όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη ή άσκησαν κριτική δεν ασχολήθηκε με το DNA της λύσης», ανέφερε η κα Παπαγεωργίου.

 

Γιατί είναι «άρρωστη» η σχέση με τον Δημόσιο Χώρο

Η αρχιτεκτονική μελέτη για την πλατεία των Ιωαννίνων συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ για το 2019 για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τις προτάσεις που διακρίθηκαν. Το σημείο ωστόσο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον βρίσκεται στον πρόλογο της έκδοσης, όπου σημειώνεται, ότι «…από το 2011 έως το 2019, σε οκτώ χρόνια βαθύτατης ύφεσης, 36 Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί για τον Δημόσιο Χώρο, 95 (τουλάχιστον) βραβευμένες μελέτες και μόλις μία (1) υλοποιημένη… Ο συνήθης ύποπτος, η κρίση και τα μνημόνια, δεν βολεύει για αυτήν την περίπτωση. Από τις 99 μελέτες που είχαν παρουσιαστεί στην προηγούμενη έκθεση είχαν υλοποιηθεί οι 9. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι στην αποτύπωση της σχέσης μας με τον Δημόσιο Χώρο», αναφέρει ο πρόεδρος της Διοικούσας του ΤΕΕ-ΤΚΜ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου