Επικαιρότητα

Με το βλέμμα στην επόμενη χρονιά τα Τζουμέρκα

Off

Στραμμένο στην επόμενη χρονιά και αυτήν από την περίοδο του Πάσχα στην καλύτερη περίπτωση, όταν υπάρχει η ελπίδα και η αισιοδοξία, ότι με τους εμβολιασμούς, η πανδημία θα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται, έχουν ήδη  το βλέμμα τους οι επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Η Ένωση Επαγγελματιών Τζουμέρκων, καταβάλλοντας μία σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια πέτυχε να εδραιωθεί στους κόλπους της συνδικαλιστικής και επαγγελματικής εκπροσώπησης των μελών του κλάδου από την περιοχή των Τζουμέρκων, καταγράφοντας με τη βοήθεια και του δήμου Βορ. Τζουμέρκων και της περιφέρειας Ηπείρου αντίστοιχα, σημαντική παρουσία και επιτυχίες σε επιμέρους συμφωνίες σε διεθνείς εκθέσεις. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε μέχρι και στις αρχές του 2020 στην αυξημένη τουριστική κίνηση και στην επισκεψιμότητα της περιοχής, από διάφορες χώρες της Ευρώπης αλλά και από το Ισραήλ, όμως η πανδημία τα έφερε όλα ανάποδα. Ακόμη κι έτσι όμως, το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Τζουμέρκων Άγγελος Ζώνιος οι επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να κινηθούν σε καλό επίπεδο, κυρίως λόγω της αυξημένης προσέλκυσης επισκεπτών από το Ισραήλ. 

Η νέα περίοδος των περιοριστικών μέτρων όμως, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και η συνέχεια εφαρμογής των μέτρων για το επόμενο διάστημα, δε μπορεί παρά να έχουν ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο κ. Ζώνιος, το πρόωρο τέλος της φετινής τουριστικής σεζόν, αλλά και για τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που δεν επιτρέπονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, να παραμένουν ανοιχτές οι ξενοδοχειακές μονάδες, γιατί μόνο χρέη προσθέτουν. 

Ευελπιστούμε όμως, ότι το 2021 και ειδικά από τον Απρίλιο και μετά, θα είναι καλύτερο από το 2020, αν και δεν πρόκειται να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019», ανέφερε ο κ. Ζώνιος, εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και άλλες να μην καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Έτσι, ο τομέας στον οποίο στρέφονται πλέον είναι η στήριξη από την Πολιτεία.

«Θα είναι κρίμα ως τον Απρίλιο να μην έχουν ανακοινωθεί και εφαρμοστεί μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού γιατί υπάρχει κίνδυνος κάποιες να μη μπορούν να αντέξουν καν ως τότε. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις άλλωστε που δεν έχουν μεγάλα έξοδα και η Πολιτεία θα πρέπει να τις δει με τη δέουσα προσοχή», ανέφερε ο κ. Ζώνιος. Καταλήγοντας, τόνισε, ότι η προοπτική μεγαλύτερης συμμετοχής των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών, στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, αν και όπως έχει αποδειχθεί, οι Έλληνες επιλέγουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους καλοκαιρινούς προορισμούς και όχι για τους χειμερινούς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου