Επικαιρότητα

Μελετά για φορτιστές, «ψάχνεται» και για οχήματα

Off

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων επιχειρεί να εισέλθει και ο δήμος Ιωαννιτών, όπως και σχεδόν το σύνολο των δήμων της χώρας, που σε ποσοστό 93% ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και υπέβαλλαν πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. 

Μεταξύ των 252 δήμων της χώρας που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην πρόσκληση και ο δήμος Ιωαννιτών που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου, στους πρώτους 10 της χώρας, με πρόβλεψη δημιουργίας 112 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες θα προκύψουν άλλωστε από την ολοκληρωμένη μελέτη που θα ακολουθήσει, αλλά σχετίζεται με τον πληθυσμό του δήμου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος.

Όπως εξήγησε, η μελέτη θα είναι αυτή που θα καταδείξει τις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου, αλλά και θα προχωρήσει σε μία ενδεικτική χωροταξική κατανομή και χωροθέτηση των σταθμών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτές.

Το ενδιαφέρον για τον δήμο Ιωαννιτών ωστόσο δε σταματά στην εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης, αφού υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από αυτά, όπως είναι εκτός από το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες του τομέα της καθαριότητας ή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Το σύνολο των δήμων που συμμετέχουν στην πρόσκληση διεκδικούν ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι δήμοι – οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022 – να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο δήμος Ιωαννιτών, ενδιαφέρεται και για την ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων που διαθέτει, με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας βαρέα οχήματα, που κινούνται με φυσικό αέριο, όπως πρόσθεσε ο κ. Αρλέτος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου