Επικαιρότητα

Αφού απαγόρευσε τη θήρα, ζητά βοήθεια για τους αγριόχοιρους

Off

Έσπειρες ανέμους, θα θερίσεις θύελλες, λέει η παροιμία και σταδιακά η Πολιτεία αρχίζει να το αντιλαμβάνεται, τουλάχιστον στις περιοχές όπου ήδη εμφανίζονται τεράστια προβλήματα εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων για τη θήρα και την ερασιτεχνική αλιεία. 

Με τις κυνηγετικές οργανώσεις να περιμένουν την ανάκληση της απόφασης, και την Πολιτεία από την άλλη μέχρι στιγμής να μην έχει καν τοποθετηθεί στις τεκμηριωμένες προτάσεις της Συνομοσπονδίας, μία απόφαση της ΑΔ Μακεδονίας, αναδεικνύει τη διάσταση των απόψεων αλλά κα τον καθοριστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι κυνηγοί σε μείζονα προβλήματα που αφορούν στους κατοίκους ημιαστικών και αστικών περιοχών. 

Τη Δευτέρα αναρτήθηκε στη diavgeia, απόφαση της ΑΔ Μακεδονίας Θράκης για τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων για την απομάκρυνση αγριόχοιρων από κεντρικούς δρόμους και άλση της περιοχής Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση, τα συνεργεία που θα επιφορτιστούν το έργο της παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων αποτελούνται από 33 κυνηγούς, μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων. Ως υπεύθυνοι των συνεργείων ορίστηκαν δασικοί υπάλληλοι (δασοπόνοι, δασοφύλακες) του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης καθώς και θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) 

με έγγραφό της ενημερώνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι στη παρούσα φάση τόσο αυτή όσο και οι τοπικοί σύλλογοι δεν είναι δυνατόν να συνδράμουν σε αυτήν την απόφαση, παραθέτοντας μία σειρά λόγων όπως ότι: 

«Η παρούσα απόφαση λαμβάνει χώρα σε περίοδο πανδημίας υπό εθνικό lockdown, όπου μεταξύ άλλων, με εμμονή κυβερνητικών υπουργών, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών για άσκηση της θήρας, για αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Με ποιον κωδικό θα μετακινηθούν οι κυνηγοί που μνημονεύει η απόφαση; Αν για αυτούς θα επιτραπεί, εύλογα θα πρέπει να ισχύει αυτό για κάθε κυνηγό, εντός νομού και με τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως είναι το αίτημα των κυνηγετικών οργανώσεων. 

Η συγκρότηση των συνεργείων δίωξης για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων δεν έχει σχέση με το θέμα απομάκρυνσης αγριόχοιρων από το Πανόραμα.

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, λόγω της πανδημίας και επομένως δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούν τώρα σε οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα συμμετοχής, ούτε είναι γνωστό ποιες θα είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες μετά τη λήξη της αναστολής.

«Το επιχειρησιακό θέμα αντιμετώπισης της παρουσίας αγριόχοιρων εντός κατοικημένων περιοχών είναι ευρύ και σύνθετο, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αναλυτικής σύσκεψης για να καθοριστούν τα μέσα, οι φορείς συμμετοχής, ο τρόπος, τα σημεία εφαρμογής, η κάλυψη του κόστους και αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την ενεργό παρουσία και συμμετοχή των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής», αναφέρεται στη σχετική απάντηση της ΚΟΜΑΘ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου