Επικαιρότητα

Αλλαγή… κλίματος με πολλές βροχές

Off

Όπως είχε επισημανθεί από τον αναπλ. Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, μπορεί η ανομβρία του Νοεμβρίου να καταγράφεται ως ιστορικό φαινόμενο, αφού υπήρξαν τα μικρότερα ποσά βροχής από το 1913, ωστόσο είχε δείξει αρκετά αισιόδοξος, ότι οι απαραίτητες για τον υδροφόρο ορίζοντα βροχοπτώσεις θα έκαναν την εμφάνισή τους τον Δεκέμβριο. 

Αυτό ακριβώς καταγράφεται και επίσημα με τις βροχοπτώσεις να έχουν ξεκινήσει με μεγάλη ένταση από τις αρχές της εβδομάδας και να αναμένεται σύμφωνα  με τις προβλέψεις να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή. Για την Τετάρτη μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε στην Ήπειρο τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τα Θεοδώριανα της Άρτας να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με 128 χιλιοστά και να ακολουθούν η Παραμυθιά με 118 χιλιοστά, η Βωβούσα με 102, η Δωδώνη με 97, το Τσεπέλοβο με 94, τα Λεπιανά Άρτας με 87, η Τύρια του δήμου Δωδώνης με 80 και τα Δερβίζιανα επίσης του ίδιου δήμου με 79 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο.

 

Νέα εικόνα

Η ένταση των βροχοπτώσεων, αλλά και η κάλυψη της μεγάλης ανάγκης ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα του λεκανοπεδίου, έχει αρχίσει να φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού, με την σταδιακή άνοδο της στάθμης της λίμνης Παμβώτιδας, αλλά και με την επίσης σταδιακή «επιστροφή» των νερών στην εποχική λίμνη Βρέλλη. 

Λόγω της ανομβρίας μάλιστα του φετινού Φθινοπώρου, η εικόνα με την εποχική λίμνη να γεμίζει μία έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων δίπλα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, είχε σχεδόν ξεχαστεί, αφού νερό δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, αυτό όμως άρχισε να αλλάζει και αναμένεται το επόμενο διάστημα, η λίμνη να αποκτήσει ξανά τη γνώριμη σε όλους εικόνα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου