Επικαιρότητα

Να αποσυρθεί η Πράξη για τα διαθέσιμα

Off

Με διαφορετικές προσεγγίσεις που κάλυπταν σε μεγάλο βαθμό και τις ιδεολογικές καταβολές και συγγένειες της κάθε παράταξης, εκφράστηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Ιωαννιτών για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και όχι μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Ιωαννιτών φτάνουν περίπου τα 16 εκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας. Από αυτά το 1,2 εκ. ευρώ βρίσκεται στην ΤτΕ και αναφέρεται στους λογαριασμούς έργων του ΕΣΠΑ. Ακόμη 13,9 εκ. ευρώ βρίσκονται στον κύριο λογαριασμό του δήμου στην Πειραιώς και άλλες 960.000 ευρώ στην ίδια Τράπεζα σε άλλο λογαριασμό. 
Οι μηνιαίες ανάγκες του δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων κυμαίνονται μεταξύ 1,8 -2 εκ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.
Περισσότερο μετριοπαθή στάση από την αρχική γραπτή του δήλωση κράτησε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, που «έδειξε» προς την κατεύθυνση αφενός της αντίδρασης στη λογική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αφετέρου όμως τόνισε, πως η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να κλείσει τα μάτια σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση.
«Είμαστε στην ίδια βάρκα. Δε μπορεί να βουλιάξει η χώρα και να έχει ταμειακά αποθέματα η αυτοδιοίκηση. Διαφωνούμε με τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόφαση της. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση, δημιουργούνται ερήμην μας τετελεσμένα. Πλήττεται στην ουσία η ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης. Και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τακτική για την οποία ορθώς η σημερινή κυβέρνηση επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις.  
Έπρεπε να προηγηθεί ένας ειλικρινής διάλογος. Για την ανάγκη που υπάρχει για την κατάσταση που βρισκόμαστε. Θεωρώ ότι έτσι θα εξελίσσονταν πιο ομαλά τα πράγματα. Δεν είναι ένα θέμα που μπορούμε να το δούμε στη βάση κομματικών αντιπαραθέσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας λέγοντας πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. 
«Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι κι αν οι κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει και η Αυτοδιοίκηση να κάνει το δικό της χρέος για να σταθεί η πατρίδα όρθια στη δύσκολη ώρα, νομίζω ότι κανένας μας δεν θα αρνηθεί να το κάνει. 
Έχει πολύ μεγάλη σημειολογική σημασία «να τα δώσουμε» από το να «μας τα πάρουν».
Αλλά όχι με αιφνιδιασμούς. Όχι με τετελεσμένα», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Δεσμεύσεις καταθέσεων προανήγγειλε ο Ν. Γκόντας
Στη λογική του περιεχομένου του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ στάθηκε ο Νίκος Γκόντας που επέκρινε τη στάση του δημάρχου, ο οποίος όπως είπε, προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου Ιωαννιτών.
Προχωρώντας όμως ένα βήμα πιο μακριά, ίσως και κινδυνολογώντας είπε, ότι η μεταφορά των χρημάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ένα βήμα πριν τη δέσμευση των καταθέσεων των πολιτών!
Ιδιαίτερη αναφορά στα χρήματα των Κληροδοτημάτων έκανε ο κ. Γκόντας λέγοντας πως οποιαδήποτε παρέμβαση του δήμου ή του κράτους σε αυτά, αντίκειται στη βούληση του κάθε διαθέτη και κινείται εκτός του Συντάγματος.
«Ποιος είπε πως έχουμε το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε τα χρήματα των δημοτών; Πως θα πάρουν τα λεφτά των κληροδοτημάτων; Θα αλλάξουμε το Σύνταγμα; Τα ανταποδοτικά είναι χρήματα των πολιτών. Δεν είναι δικά μας», τόνισε.

Υπεράσπιση από Λ. Νάτση
Την άποψη, ότι με βάση και τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των διαθέσιμων στην ΤτΕ εξέφρασε ο Λάζαρος Νάτσης, που πρόσθεσε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ικανοποιεί κανέναν.
«Οφείλουμε να προσέξουμε τι λέμε και τι στάση κρατάμε γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στο εξωτερικό, στη διεθνή εικόνα της χώρας», τόνισε ο κ. Νάτσης.
Από την πλευρά του ο Άρης Μπαρτζώκας τόνισε πως εάν προκύπτει ανάγκη, θα πρέπει να επιδειχθεί πατριωτική στάση και από την αυτοδιοίκηση, καταγγέλλοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως αιφνιδιαστική ενέργεια.
Την πρόταση να αρνηθεί ο δήμος Ιωαννιτών να μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα, κατέθεσαν ο Δημ. Τασιούλας και ο Στεφ. Σκοπούλης, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή δεν έχει το δικαίωμα να μπει στη λογική των διαπραγματεύσεων.

Παρεμβάσεις
Στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου, παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν μέλη του ΠΑΜΕ, που ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας στην ΠΝΠ ενώ το λόγο πήραν εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ ο Χρ. Μεντής, ο Κώστας Ηλίας εκ μέρους εργασιακών σωματείων και ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση, ζητώντας επίσης και αυτοί να μην κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην ΤτΕ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου