Επικαιρότητα

Δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ

Off

Στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων της χώρας που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο τρόπος αντίδρασης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην απόφαση μεταφοράς των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το κλίμα πάντως είναι εξαιρετικά βαρύ για την πολιτική ηγεσία στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, που χωρίς να παραγνωρίζουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τα οικονομικά, επισημαίνουν ότι τα Πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία ειδικά εξαιτίας του ότι από την αρχή της χρονιάς δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη λάβει το 75% της ετήσιας χρηματοδότησης, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει το παραμικρό και καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες από το ταμειακό διαθέσιμο των προϋπολογισμών προηγούμενων ετών.
Όπως τόνισε όμως ο πρύτανης Γ. Καψάλης το σημαντικότερο πρόβλημα σχετίζεται με την πρόβλεψη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να μεταφερθούν επίσης στην ΤτΕ, τα διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της περιουσίας του Πανεπιστημίου. «Πρόκειται για χρήματα από την Ε.Ε., από κληροδοτήματα και από ιδιωτικούς φορείς και γι’ αυτά κάθε επιστημονικός υπεύθυνος δίνει λόγο στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Τίθεται τεράστιο ζήτημα για το μέλλον της έρευνας των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, ουσιαστικά για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων», τόνισε ο κ. Καψάλης.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως και τα άλλα ΑΕΙ έχουν ζητήσει νομική γνωμάτευση από τις νομικές υπηρεσίες και αντίστοιχο ερώτημα έχει υποβληθεί και στις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκειμένου να διαπιστωθεί και από εκεί εάν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν χρήματα που προορίζονται για την έρευνα, στην ΤτΕ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ