Πολιτικό Ρεπορτάζ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-Με αναπτυξιακή διάσταση ο Προϋπολογισμός του 2021

Off

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021 έκανε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης. Όπως ανέφερε:

«Συζητάμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021 σε μια περίοδο κατά την οποία ολόκληρος ο πλανήτης δοκιμάζεται από την σοβαρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Τα συστήματα υγείας, ασφυκτιούν. Οι οικονομίες κλυδωνίζονται. Οι κοινωνίες πιέζονται. Αποκαλύπτονται αδυναμίες της ιδεολογίας του βιομηχανικού συστήματος.

Ο Προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, λαμβάνοντας υπόψη τα καινούργια δεδομένα. Ποια είναι αυτά;

– Είχαμε ένα νέο, μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

– Είχαμε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.

– Είχαμε, κυρίως, την προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την περίοδο 2015-2018. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε 5 δις ευρώ λιγότερο πλούτο το 2018.

– Ο Προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός.

Σημαντικός είναι, σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως απάντηση στην πανδημία, η ΕΕ ανταποκρίθηκε ταχύτατα υιοθετώντας το πρόγραμμα «Next Generation EU», ύψους 750 δις ευρώ, για την επιστροφή σε βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη. Αυτό το πακέτο επικυρώθηκε στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής, μαζί με απόφαση για γενναία μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, την οποία χαιρετίζω.

Η αναπτυξιακή διάσταση του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται και στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 

Το μείζον είναι ότι, όπως το 2020, έτσι και το 2021, δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσθετος φόρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο ΠΔΕ του Προϋπολογισμού 2021 προβλέπονται πόροι ύψους 6,7 δις ευρώ. Επιπλέον, στο εθνικό σκέλος του Υπ. Ανάπτυξης έχουν προβλεφθεί πιστώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2,6 δις ευρώ. Είναι δε πολύ σημαντικό ότι οι πόροι για την Ελλάδα, από την Πολιτική Συνοχής, την επόμενη επταετία είναι της τάξεως των 19 δις ευρώ, αυξημένοι κατά 7% σε σχέση με τους αντίστοιχους της περιόδου 2014-2020».

Και πρόσθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ:

«Για το 2021, εκτός από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προτεραιότητες αποτελούν: η ώθηση της οικονομίας με μοχλό τον Μηχανισμό Ανάκαμψης, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων με κοινωνικά επιδόματα αυξημένα κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, η αναβάθμιση της Παιδείας με φύλαξη των Πανεπιστημίων μας, η στήριξη των κτηνοτρόφων.

Πρέπει επίσης:

Ι) Να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την νέα περίοδο 2021-2027.

ΙΙ) Να προωθηθούν οι μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες πόλεις των Περιφερειών, στο πλαίσιο του νέου Χωροταξικού νόμου. Προτείνω, οι μελέτες να καλύπτουν το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων κάθε Δήμου, ώστε ο σχεδιασμός να είναι ενιαίος.

ΙΙΙ) Να προχωρήσουν τα εναπομείναντα μεγάλα έργα υποδομής, στην Ήπειρο, στην Δυτ. Ελλάδα, στην Κρήτη, με αναμόρφωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις. Έχω καταθέσει πρόταση στους συναρμόδιους Υπουργούς για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα δημόσια έργα, με αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών που προωθούν την κυκλική οικονομία: την τρισδιάστατη μοντελοποίηση των κατασκευαστικών πληροφοριών, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τη διάθεση ανοικτών δεδομένων. Παρακαλώ τους κ. Υπουργούς να τις υιοθετήσουν, είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου